Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Islamský štát chce za dvoch japonských rukojemníkov 200 mil.USD

Foto: Youtube.com

Japonský premiér po výhražnom videu IS prisľúbil záchranu rukojemníkov.

Káhira 20. januára (TASR) - Video zverejnené dnes na internete údajne zachytáva, ako sa organizácia Islamský štát (IS) vyhráža zabitím dvoch japonských rukojemníkov, ak jej do 72 hodín nezaplatia výkupné 200 miliónov dolárov. Uviedla to tlačová agentúra AP.

Videozáznam, ktorý zhotovilo mediálne pracovisko Islamského štátu Furkán, zverejnili militantné webové stránky blízke tejto extrémistickej organizácii. Vyhrážka na zázname sa podobá predchádzajúcim, ktoré IS oznámil v súvislosti s inými rukojemníkmi. Muž vystupujúci v najnovšom videu sa podobá na britského militanta, ktorý sa podieľal na odrezaní hláv rukojemníkov Islamského štátu, a rozpráva aj s podobným prízvukom.

Na novom videozázname sú dvaja rukojemníci v oranžových kombinézach, ktorých militantná organizácia identifikovala menami Kendži Goto Džogo a Haruna Jukawa. Protiteroristický úsek na japonskom ministerstve zahraničných vecí si video prezrel a analytici ho hodnotia, informoval nemenovaný predstaviteľ ministerstva.

Militant s britským prízvukom na videu vyhlasuje, že Japoncov si vybrali za terč, lebo podporujú západné vojenské operácie proti organizácii IS.

"Hrdo ste venovali 100 miliónov dolárov na zabíjanie našich žien a detí, na ničenie domovov moslimov," vyhlásil militant na zázname.

Džihádista s britským prízvukom sa objavil aj na videách, ktoré zachytávali odrezanie hlavy americkým rukojemníkom Jamesovi Foleymu a Stevenovi Sotloffovi, ako aj britským rukojemníkom Davidovi Hainesovi a Alanovi Henningovi. Je to však prvýkrát, čo sa IS vyhráža Japoncom, uviedla agentúra AP.



V auguste bol v Sýrii unesený japonský občan, údajne Jukawa - štyridsiatnik a špecialista súkromnej vojenskej spoločnosti. Jeho dôvod príchodu do Sýrie nie je stále jasný. Goto je japonský novinár, ktorý vlani odišiel do Sýrie, aby odtiaľ informoval o sýrskej občianskej vojne.

Islamský štát zabil odrezaním hlavy alebo zastrelením už stovky zajatcov - prevažne sýrskych a irackých vojakov. Svoje masové vraždenie oslavuje aj na mimoriadne brutálnych videách.

Organizácia zadržiava takisto britského fotoreportéra Johna Cantlieho, ktorý sa objavil na iných, propagandistických videách extrémistov, a tiež 26-ročnú Američanku. Tú zajali vlani v Sýrii, keď pracovala pre humanitárne organizácie. Americkí predstavitelia požiadali o nezverejnenie totožnosti ženy z obáv o jej bezpečnosť.

Islamský štát v súčasnosti ovláda tretinu Iraku a Sýrie. Koalícia pod vedením Spojených štátov teraz sústreďuje svoje nálety proti extrémistom z IS v oboch týchto krajinách.

Japonci chcú oslobodiť rukojemníkov

Japonský premiér Šinzó Abe prisľúbil dnes záchranu dvoch japonských rukojemníkov, ktorým sa džihádistická organizácia Islamský štát (IS) prostredníctvom najnovšieho videa vyhráža zabitím. Informovala o tom agentúra AP.

"Ich životy sú najvyššou prioritou," povedal Abe novinárom v Jeruzaleme. "Je to neodpustiteľné a cítim silný hnev," dodal. Japonský premiér zároveň vyzval IS na okamžité prepustenie oboch rukojemníkov, Kendžiho Gota Džoga a Harunu Jukawu.

Videozáznam, ktorý zhotovilo mediálne pracovisko Islamského štátu Furkán, zverejnili militantné webové stránky blízke tejto extrémistickej organizácii. Vyhrážka na zázname sa podobá predchádzajúcim, ktoré IS oznámil v súvislosti s inými rukojemníkmi.

Muž vystupujúci v najnovšom videu sa podobá na britského militanta, ktorý sa podieľal na odrezaní hláv rukojemníkov Islamského štátu, a rozpráva aj s podobným prízvukom. Japonských rukojemníkov podľa militanta zabijú, ak organizácii IS do 72 hodín nezaplatia výkupné 200 miliónov dolárov.

Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga v Tokiu podľa AP odmietol uviesť, či Japonsko toto výkupné zaplatí. "Ak je to pravda, akt hrozby výmenou za životy ľudí je neodpustiteľný a cítime veľké pobúrenie," povedal.

Zároveň dodal, že vláda vynaloží maximálne možné úsilie dosiahnuť čo najskoršie oslobodenie rukojemníkov. Japonské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pravosť videa skúmajú jeho experti z protiteroristického odboru.