Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Džihádisti zverejňujú mapy budúceho IS, má siahať až do Európy

Zábery z videa, ktoré na internete zverejnil Islamský štát Foto: youtube.com

Cieľom extrémistov a radikálov z tzv. Islamského štátu je zastrašovanie a šírenie neistoty. Úrady všetky relevantné hrozby terorizmu vyhodnocujú a prijímajú potrebné opatrenia, reaguje MZV SR.

Bratislava 16. júla (Teraz.sk) - Islamský štát by sa mal rozšíriť až do balkánskych krajín. Tak si to aspoň predstavujú džihádisti na internetovom videu s názvom My sme islamský kalifát. Vo videu sa vyhrážajú Chorvátsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Albánsku, Macedónsku a Kosovu. Informáciu zverejnil aj chorvátsky portál jutarnji.hr.

"Cieľom extrémistov a radikálov z tzv. Islamského štátu je zastrašovanie a šírenie neistoty. Úrady všetky relevantné hrozby terorizmu vyhodnocujú a prijímajú potrebné opatrenia. Chorvátsko považujeme za bezpečnú krajinu pre našich turistov," reagoval portál pre Pluska.sk hovorca slovenského rezortu zahraničných vecí Peter Stano.

"Chorvátske úrady v súvislosti s výhražným videom údajných členov tzv. Islamského štátu preverujú zdroje informácií na YouTube a zdôrazňujú, že bezpečnostná situácia a ochrana turistov sú pod dobrou kontrolou," dodal.

Podľa poslanca Mosta - Híd Františka Šebeja takéto videá nie sú ničím novým, netreba ich však podceňovať. "Nie sú to žiadni exoti ani uletená výnimka. Odrážajú rozšírený názor, podľa ktorého všade tam, kde historicky bol Islam, má byť Islam a právo šaría," zdôraznil pre Teraz.sk.

Toto konkrétne video sa začína odkazom proroka Mohameda: „Prikázali mi, že mám bojovať s ľuďmi, až kým nedosvedčia, že neexistuje Boh okrem Alaha. Keď to urobia, zachránia si svoje životy predo mnou a majetok.“.

Zábery z videa, ktoré na internete údajne zverejnil Islamský štát
Foto: youtube.com

Video pokračuje tzv. kasidou, náboženskou piesňou venovanou Balkánu. „Radujte sa, ó Balkánci, blížia sa vám lepšie časy, prichádzajú moslimovia, my sme islamský kalifát. Raduj sa, ó ty Srbsko, budeš časť islamu, aj keď sa ti to nepáči, my sme islamský kalifát. Raduj sa, ó Chorvátsko, padne ti demokracia, Boží zákon, spravodlivosť pre všetkých my sme islamský kalifát. Raduj sa, ó Čierna Hora, čoskoro prídeme. Staneš sa našim novým mestom, my sme islamský kalifát. Bosna a Hercegovina, my sme islamský kalifát. Raduj sa Albánsko, Kosovo, Macedónsko, my sme islamský kalifát. Raduj sa aj ty, Obama, víťazstvo patrí nám, my sme synovia islamu, my sme islamský kalifát.“





Český portál tn.nova.cz dokonca priniesol informáciu, že islamisti by sa chceli do roku 2020 rozšíriť aj do našich zemepisných dĺžok, vrátane Slovenska. Šebej aj v tomto prípade odporúča videá nepodceňovať. "Názor, že domom Islamu je každé územie, kde už v minulosti vládol, je naozaj pomerne rozšírený. A to sú napríklad aj Nové Zámky," povedal.
Foto: Twitter


Svetové média zverejnili mapu, podľa ktorej by teroristi chceli ovládnuť polovicu Afriky, celé Španielsko, Balkán, Arabský poloostrov, Indiu a veľkú časť strednej Ázie. Do kalifátu by patrilo aj Maďarsko a Rakúsko.