Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Juncker privítal Orbána: Ahoj diktátor a dal mu zaucho

Predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker dáva jemné zaucho maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi Foto: Youtube

Orbánovu odpoveď médiá nezachytili, ale nezdalo sa, že by sa urazil. Ibaže Junckerov "žartík" ihneď prevzali rozličné médiá,

Riga 22. mája (Teraz.sk/TASR) - Pokus predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Juncker vniesť trocha humoru do dnešného summitu Európskej únie v Rige sa zvrtol, keď ho mikrofóny médií zachytili, ako privítal maďarského premiéra Viktora Orbána slovami "Ahoj, diktátor" a dal mu jemné zaucho.

Budapešť a Brusel sa v uplynulých rokoch dostali opakovane do sporu pre Orbánove reformy. A vzájomné napätie nedávno opäť vzbĺklo, keď sa maďarský premiér zdanlivo vyslovil za trest smrti, voči ktorému je EÚ nekompromisná. Maďarská vláda tiež popudila predstaviteľov EÚ "národnou konzultáciou" o migrácii, označovanou za xenofóbnu.

Juncker a Orbán patria k rovnakej politickej skupine v Európskom parlamente, ku konzervatívnej Európskej ľudovej strane (EPP) a poznajú sa už roky.

Juncker, ktorý je aktívny vo vrcholnej politike EÚ už dve desaťročia, bol v uvítacom výbore, ktorý zdravil lídrov EÚ na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige.

Počas takmer hodinového vítania prichádzajúcich sa zdal byť žoviálny, smial sa, poklepával prichádzajúcich po pleci, objímal sa s nimi a dokonca si s niektorými porovnával viazanku.

Keď sa blížil Orbán, reportéri na kameru zachytili, ako hovorí: "Diktátor prichádza". A potom ho počuli, ako ho zdraví "Ahoj, diktátor" a dal mu jemné zaucho. Orbán pokračoval v chôdzi. Pobozkal ruku lotyšskej premiérky Laimdoty Straujumovej. Orbánovu odpoveď médiá nezachytili, ale nezdalo sa, že by sa urazil. Ibaže Junckerov "žartík" ihneď prevzali rozličné médiá, informovala tlačová agentúra DPA.



Podľa agentúry Reuters diplomati a pracovníci EÚ počuli Junckera, ako nazýva Orbána žartovne "diktátor" príležitostne aj v minulosti. Tentoraz ho však zachytili médiá.