Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Takto islamisti zničili Víťazný oblúk v sýrskej Palmýre

Na snímke zverejnenej sýrskou tlačovou agentúrou SANÁ, pohľad na hrad Palmýra v sýrskom meste Palmýra 17. mája 2015, ktoré obsadili militanti Islamského štátu počas bojov so sýrskymi vládnymi silami. Militanti Islamského štátu (IS) zničili 5. októbra 2015 ďalšiu významnú pamiatku v starovekom meste Palmýra v Sýrii - víťazný oblúk postavený medzi rokmi 193 a 211. Foto: TASR/AP

Víťazný oblúk je najnovšou pamiatkou v Palmýre, ktorú IS zničil od mája, teda od ovládnutia mesta.


Bejrút/Damask 8. októbra (TASR) - Videozáznam získaný tlačovou agentúrou AP zachytáva, ako bola zničená hlavná stavba svetoznámeho, 2000-ročného Víťazného oblúka v sýrskom meste Palmýra. Aktivisti uviedli, že oblúk vyhodili do vzduchu extrémisti z Islamského štátu (IS), ktorý ovláda staroveké mesto.

Videozáznam sa objavil v stredu. Ukazuje, že jeden stĺp oblúka stále stojí, ale väčšina z neho je v troskách. Oblúk sa nachádza na hornom konci kolonádovej ulice, ktorá vedie naprieč Palmýrou. Aktivisti oznámili, že militanti ho vyhodili do vzduchu v pondelok 5. októbra.

Víťazný oblúk je najnovšou pamiatkou v Palmýre, ktorú IS zničil od mája, teda od ovládnutia mesta. IS zničil v auguste Belov chrám a tiež menší Baalšamínov chrám, pamiatky zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, ako aj tri pohrebné veže a pohrebisko. Takéto pamiatky pokladá organizácia IS za modlárske objekty.

Bývalý predstaviteľ úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii Amr al-Azm pre agentúru AP povedal, že Islamský štát "systematicky ničí hlavné prvky Palmýry", a sťažoval sa na neschopnosť medzinárodného spoločenstva zabrániť tejto skaze.

"A dokonca sme sa dopočuli, že sa možno pripravujú vyhodiť do vzduchu aj staroveký amfiteáter a neďalekú agoru (staroveké námestie, trhovisko),"
dodal al-Azm a toto ničenie označil za "zverstvá".