Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Video, v ktorom sa útočník z vlaku hlási k IS, je autentické

Na snímke pohľad cez okno vlaku na krvavé škvrny a termofóliu 18. júla 2016 v nemeckom Würzburgu. Najmenej 20 ľudí utrpelo v pondelok zranenia po tom, ako muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann zároveň uviedol, že páchateľom bol 17-ročný Afganec. Foto: TASR/AP

Útočník nastúpil do vlaku s odhodlaním zabiť neznámych neveriacich, aby sa tak pomstil nemoslimom za utrpenie ľudí moslimskej viery, pričom rátal s vlastnou smrťou.

Mníchov/Berlín 20. júla (TASR) - Video, v ktorom útočník z nemeckého regionálneho vlaku vyhlasuje, že je vojakom Islamského štátu (IS) a začína "svätú operáciu", je autentické, potvrdili dnes bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann i predstavitelia ďalších zainteresovaných nemeckých orgánov.

Muž na videu je útočníkom z vlaku, 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu, povedal hovorca spomínaného ministra. Objasnenie jeho identity sa opiera okrem iného o porovnanie tvárí Spolkovým kriminálnym úradom (BKA).



Navyše sa našli aj svedkovia, ktorí zistili, že videozáznam bol nakrútený v nemeckom Würzburgu. Informácie priniesli tlačová agentúra DPA a Bavorský rozhlas a televízia (BR).

V Nemecku medzičasom zverejnili aj plný text, ktorý zaznel na videozázname z úst afganského tínedžera, považovaného okolím za nesmelého, pokojného a nenápadného chlapca, ktorý sa mal vyučiť za pekára. Obsah textu svedčí o jeho radikalizácii a jednoznačne o islamistickom motíve činu, o ktorom sa doteraz iba špekulovalo.

Útočník nastúpil do vlaku s odhodlaním zabiť neznámych neveriacich, aby sa tak pomstil nemoslimom za utrpenie ľudí moslimskej viery, pričom rátal s vlastnou smrťou. Išlo o veriaceho moslima, ktorý však doteraz nebol trestne stíhaný. Iba v uplynulú sobotu sa dozvedel, že jeho priateľ prišiel v Afganistane o život, čo podľa expertov mohlo prispieť k jeho radikalizácii.

Obeťami brutálneho útoku, ku ktorému došlo v pondelok večer vo vlakovej súprave na trase medzi Treuchlingenom a Würzburgom v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, sú štyria členovia hongkonskej rodiny.

Útočník sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, z toho najmenej dvaja boli v ohrození života. Medzi zranenými je 62-ročný muž, jeho 58-ročná manželka, ich 27-ročná dcéra a jej 31-ročný priateľ. Spolu s nimi cestoval aj 17-ročný syn, ktorý zranenia neutrpel.

Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil. Na úteku z miesta činu zastrelili afganského tínedžera príslušníci špeciálnej jednotky nemeckej polície.