Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Vražda ruského opozičného lídra zaznamenaná pouličnou kamerou

Bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova (55) zastrelil neznámy páchateľ alebo páchatelia v piatok asi o 23.15 h moskovského času. Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti istej ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Nemcovova spoločníčka vyviazla bez zranení. Foto: TASR/AP

Záznam z kamery zverejnila ruská televízia TVC a zachytáva vraždu bývalého ruského vicepremiéra a Putinovho kritika Borisa Nemcova.

Bratislava 1. marca (Teraz.sk/TASR) - Podľa údajov z kamery sa streľba odohrala v piatok o pol dvanástej pred polnocou. Samotný akt vraždy však nie je vidno, zábery prekrýva snežný pluh, ktorý sa po meste cez rieku Moskva pomaly presúval.


Kvalita záberov je veľmi slabá vzhľadom k veľkej vzdialenosti od tragédie. Nie je možné ani rozoznať jednotlivé postavy. Vrah sa podľa záberov skrýval na schodisku vedúcemu na most. Po vražde zrejme dobehol k autu na moste, ktoré pár metrov od streľby na chvíľu zastavilo.



Nemcov (55) sa po moste prechádzal s ukrajinskou modelkou Annou Durickou (23). Tá po prave bezradne po moste pobehuje a hľadá pomoc.



Približne desať minúť neskôr na miesto prichádza polícia.

Bývalého ruského vicepremiéra podľa vyšetrovateľov zasiahli štyri smrteľné výstrely do chrbta. Spoločníčka 55-ročného politika vyviazla bez zranení.

Úrady podľa DPA vychádzajú z predpokladu, že išlo o vraždu na objednávku. Nemcov patril k najostrejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, ktorého obviňoval aj zo zodpovednosti za vojnu na Ukrajine. Samotný Putin jeho vraždu odsúdil ako provokáciu a ohlásil, že urobí všetko pre objasnenie zločinu.

Federálni vyšetrovatelia medzitým v súvislosti s množstvom televíznych správ varovali pred "dezinformovaním" verejnosti. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin poprel správu, podľa ktorej už údajne našli auto použité pri úteku.