Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Západný Balkán má potvrdiť európsku perspektívu tohto regiónu

Na ilustračnej snímke je albánsky parlament. Foto: TASR AP

Lídri EÚ by mali potvrdiť európsku perspektívu krajín západného Balkánu, pričom od západobalkánskych partnerov sa očakáva deklarácia, že budú aj naďalej presadzovať európske hodnoty a princípy.

Brusel 5. mája (TASR) – Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ spolu s najvyššími predstaviteľmi krajín západného Balkánu (Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Kosova, Severného Macedónska a Srbska) sa v stredu 6. mája zúčastnia na videosummite EÚ - západný Balkán.

Mimoriadny summit naplánovaný chorvátskym predsedníctvom v Rade EÚ sa mal pôvodne konať v Záhrebe, avšak v dôsledku pandémie nového koronavírusu bude mať nakoniec iba podobu videokonferencie.

Summit bude riadiť predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou bude oficiálne zastupovať Európsku úniu. Vystúpi aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

"Musíme prehĺbiť našu strategickú spoluprácu v otázkach, ako sú zmeny klímy, multilateralizmus a zahraničná politika," upozornil Michel deň pred videosummitom na niektoré body spoločného záujmu.

Západobalkánske krajiny budú zastupovať albánsky premiér Edi Rama, vedúci trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny Šefik Džaferovič, čiernohorský prezident Milo Djukanovič, najvyšší kosovský predstaviteľ Hashim Thaci, premiér Severného Macedónska Oliver Spasovski a srbský prezident Aleksandar Vučič.

Do debaty sa zapoja aj zástupcovia Európskej investičnej banky (EIB), Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), Svetovej banky (SB) a Rady pre regionálnu spoluprácu (RCC), ktorá podporuje regionálnu spoluprácu medzi krajinami tohto regiónu a ich euroatlantickú integráciu.

Podľa tlačovej správy Európskej rady summit EÚ - západný Balkán má opätovne potvrdiť európsku perspektívu tohto regiónu, ako aj trvalý záväzok krajín tejto oblasti k politickej, hospodárskej a sociálnej transformácii.

Účastníci videosummitu budú diskutovať aj o podpore a spolupráci medzi EÚ a západným Balkánom v boji proti pandémii koronavírusu a zmiernení jej sociálno-ekonomickým dôsledkov. EÚ dosiaľ zmobilizovala vyše 3,3 miliardy eur na pomoc západnému Balkánu pri riešení koronakrízy.

Lídri EÚ by mali v spoločnom vyhlásení potvrdiť európsku perspektívu krajín západného Balkánu, pričom od západobalkánskych partnerov sa očakáva deklarácia, že budú aj naďalej presadzovať európske hodnoty a princípy.