Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na viedenských nádražiach nocovalo takmer 160 utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR – Ladislav Vallach

Z ľudí, ktorí strávili na staniciach uplynulú noc, poskytli osemnástim lekárske ošetrenie.

Viedeň 4. septembra (TASR) - Núdzové ubytovanie pre utečencov zriadené na viedenskom Západnom a Hlavnom nádraží využilo v noci na dnes takmer 160 ľudí, informuje agentúra APA. O utečencov migrujúcich cez Viedeň z Maďarska smerom na západ sa starajú pracovníci Červeného kríža, katolíckej charity a dobrovoľníci.

Núdzové nocľahy na viedenskom Západnom nádraží začali zabezpečovať v utorok, deň po tom, ako maďarské orgány umožnili viac ako tisícke migrantov odcestovať z Budapešti vlakmi do Rakúska a Nemecka. Katolícka charita vo štvrtok vytvorila nové priestory na prenocovanie na Hlavnom nádraží, informuje APA. Situácia na oboch staniciach bola dnes predpoludním podľa nej pokojná a polícia zatiaľ neočakáva nový masový príchod utečencov.

Z ľudí, ktorí strávili na staniciach uplynulú noc, podľa hovorcu Červeného kríža poskytli osemnástim lekárske ošetrenie a dvoch z nich previezli do nemocnice. Mnohí utečenci po prenocovaní vo Viedni v piatok pokračovali v ceste do Nemecka.

Viedenská polícia prostredníctvom svojho náčelníka vo štvrtok vyhlásila, že nebude kontrolovať ani registrovať utečencov prechádzajúcich cez Viedeň a rovnako ako doteraz im dovolí pokračovať v ceste z Maďarska smerom na západ.

Stovky migrantov vyrazili pešo do Rakúska, 300 ich utieklo z tábora

Stovky migrantov sa dnes vydali pešo z budapeštianskej Východnej železničnej stanice s vyhlásením, že smerujú do Rakúska. Polícia medzitým oznámila, že približne 300 utečencov utieklo zo záchytného tábora v obci Röszke pri srbskej hranici. Informovali o tom agentúry Reuters a APA.

Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej stanice v Budapešti po tom, ako sa nemohli dostať na vlaky k rakúskej hranici. Maďarsko vo štvrtok zrušilo všetky vlaky do západnej Európy. Podľa APA kričali pochodujúci "Austria, Austria", čo je anglický názov Rakúska.

Maďarská polícia oznámila, že asi 300 migrantov dnes uniklo zo zberného tábora v Röszke neďaleko hranice so Srbskom, odkiaľ časť z nich utekala k diaľnici do Budapešti a časť podľa miestnych médií k obci Röszke, ležiacej pri Segedíne.

Polícia uviedla, že migrantov prenasleduje a zastavila premávku na diaľnici. Maďarská televízia priniesla zábery poriadkovej polície obklopujúcej tábor. V tom podľa polícia ostáva 2300 migrantov, ktorí sa vyhrážajú, že tiež utečú, ak ich požiadavky nesplnia do dvoch hodín. Nie je známe, čo presne žiadajú, podľa správ sa však sťažujú, že v tábore musia čakať pridlho.