Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni sa konala ekumenická bohoslužba za obete masakry Arménov

Rakúsky kardinál Christoph Schönborn, archívne foto Foto: TASR/AP

Na omši v Dóme sv. Štefana sa zúčastnil viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a arménsky archimandrita Tiran Petrosjan, ktorý pôsobí v Bavorsku.

Viedeň 24. apríla (TASR) - V centre Viedne sa dnes večer uskutočnila demonštrácia a protidemonštrácia pri príležitosti 100. výročia masakry Arménov osmanskými Turkami. Informoval o tom rakúsky rozhlas ORF.



Členovia arménskej a kurdskej komunity v rakúskej metropole v spolupráci so zväčša ľavicovými tureckými subjektmi zorganizovali "Pochod za spravodlivosť". Účastníci tejto akcie, ktorých počet odhadla polícia na viac ako 500, sa vydali z parku na námestí Karlsplatz k budove rakúskeho parlamentu.

Pri železničnej stanici Westbahnhof sa zhromaždilo z iniciatívy iných tureckých organizácií o čosi viac ľudí. Účastníci tejto akcie na podporu postoja tureckej vlády mali namierené na námestie Ballhausplatz.



V Dóme sv. Štefana sa večer konala ekumenická bohoslužba za obete masakry Arménov, na ktorej sa zúčastnil viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a arménsky archimandrita Tiran Petrosjan, ktorý pôsobí v Bavorsku.

Spoločné vyhlásenie všetkých rakúskych parlamentných strán k výročiu masakry, v ktorom sa spomína slovo genocída, vyvolalo prudké zhoršenie bilaterálnych vzťahov Viedne a Ankary. Turecko totiž aj s odstupom 100 rokov odmieta, že by v tomto prípade išlo o genocídu, a hovorí o obetiach vojnového konfliktu a hladomoru.

Ankara, ktorá okamžite odvolala veľvyslanca z Viedne na konzultácie do vlasti, naznačila, že symbolická deklarácia bude mať dôsledky pre dvojstranné vzťahy, zatiaľ ich však nekonkretizovala.