Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pokračujú rokovania o spore medzi Macedónskom a Gréckom

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spor medzi oboma krajinami pretrváva od rozpadu Juhoslávie.

Viedeň 25. apríla (TASR) - Rokovania o vyriešení dlhoročného sporu o názve Macedónska pokračujú v stredu vo Viedni. Zúčastnia sa na nich šéfovia diplomacií Macedónska a Grécka - Nikola Dimitrov a Nikos Kotzias -, ako aj osobitný sprostredkovateľ OSN Matthew Nimetz.

Predchádzajúce kolo rokovaní v rovnakom formáte bolo vo Viedni ešte 30. marca, uviedol macedónsky denník Nova Makedonija. Dimitrov a Kotzias sa medzitým stretli aj na bilaterálnom rokovaní v Ochride 12. apríla.

Kotzias pre grécky rozhlas povedal, že do júlového summitu NATO k dohode dospieť nebude možné. Eurokomisár Johannes Hahn, naopak, v utorok vyhlásil, že vyriešenie otázky medzi Gréckom a Macedónskom očakáva počas nasledujúcich dní.

Macedónsky premiér v reakcii na Hahnove vyjadrenia na utorkovej tlačovej konferencii vyjadril pochybnosti, či nasledujúce dva týždne môžu priniesť vyriešenie sporu o názve. "Očakávam, že vynaložíme maximálne možné úsilie do rozhodnutia Rady EÚ, pretože sme si istí, že ak dovtedy budeme mať riešenie... k dátumu na začatie rokovaní definitívne dospejeme," povedal Zaev.

Macedónsky premiér v súvislosti s pozvánkou do NATO poznamenal, že tú Macedónsko dostane automaticky, píše Nova Makedonija.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na Hahnove vyjadrenia eurokomisára upozornilo, aby neposkytoval nesprávny dojem o rokovaniach, ktorým, "ako sa ukazuje, nerozumie", a prestal ich "podkopávať".

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrváva od rozpadu Juhoslávie. Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom rovnomenného severogréckeho regiónu (Makedoniá). Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje. Spor blokuje členstvo Macedónska v NATO i EÚ.

Macedónsko využíva dočasne - kým sa spor úplne nevyrieši - so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.