Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blogera z Vietnamu odsúdili za články o úniku toxických látok

Na snímke vietnamský bloger Nguyen Van Hoa, ktorý poukazoval na znečisťovanie životného prostredia, stojí pred súdom v Hanoji v pondelok 27. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Napriek rozsiahlym ekonomickým reformám a rastúcej otvorenosti voči sociálnym zmenám - vrátane ústretovosti k právam gayov, lesbičiek a transsexuálov - si Vietnam zachováva prísnu cenzúru médií.

Hanoj 27. novembra (TASR) - Vietnamského blogera, ktorý poukazoval na znečisťovanie životného prostredia, odsúdil v pondelok súd na sedem rokov väzenia za protištátnu propagandu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zásah voči kritikom pomerov vo Vietname.

Bloger Nguyen Van Hoa (22) sa stal známym po tom, ako písal o úniku toxických látok z oceliarne vybudovanej taiwanskou firmou, pri ktorom došlo k znečisteniu viac ako 200 kilometrov pobrežia. Ekologická havária vyvolala protesty verejnosti, ktoré si vo Vietname inak ojedinelým javom.

Napriek rozsiahlym ekonomickým reformám a rastúcej otvorenosti voči sociálnym zmenám - vrátane ústretovosti k právam gayov, lesbičiek a transsexuálov - si Vietnam zachováva prísnu cenzúru médií a jeho vláda netoleruje kritiku.

V posledných mesiacoch vietnamské úrady posilnili opatrenia na umlčanie kritikov, ktorých názory pomáhajú šíriť sociálne médiá. Vietnam sa radí do prvej desiatky krajín s najvyšším počtom používateľov Facebooku.

Nehoda v oceliarni patriacej taiwanskej spoločnosti Formosa Plastics Group je považovaná za jednu z najvážnejších environmentálnych katastrof vo Vietname. Podľa Reuters ide pre vietnamskú vládu o citlivú záležitosť v súčasnej situácii, keď sa snaží dosiahnuť politickú stabilitu, dbať o ochranu životného prostredia a prilákať zahraničné investície ako jeden z hnacích motorov hospodárskeho rastu.

V kauze Formosa bola na desať rokov väzenia odsúdená aj blogerka Nguyen Ngoc Nhu Quynh. Jej advokát Vo An Don, špecializujúci sa na prípady súvisiace s ochranou ľudských práv, v pondelok informoval, že vietnamské úrady mu odobrali jeho advokátsku licenciu. Došlo k tomu len niekoľko dní pred začatím odvolacieho konania v kauze spomínanej známej blogerky.

V zdôvodnení rozhodnutia advokátskej komory sa podľa Dona uvádza, že sa v rozhovore pre zahraničné médiá údajne nekorektne vyjadroval k výkonu právnického povolania vo Vietname.

Ako spresnila DPA, Don poskytol rozhovory viacerým médiám - vrátane spravodajskej stanice BBC a Rádia Slobodná Ázia -, v ktorých sa vyjadroval k téme ľudských práv.