Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vietnamskí komunisti vyzvali na ukončenie závislosti od Číny

Čínska ropná plošina v Juhočínskom mori Foto: TASR/AP

Iniciatíva prišla po týždňoch diplomatickej krízy, ktorá vypukla po tom, ako Čína v máji inštalovala vo vietnamských vodách ropnú plošinu.

Hanoj 30. júla (TASR) - Skupina 60 popredných členov Komunistickej strany Vietnamu v liste adresovanom jej ústrednému výboru vyzvala najvyšších predstaviteľov štátu, aby Vietnam prostredníctvom politických a ekonomických reforiem "unikol" závislosti od susednej Číny.

"Vietnam už spravil Číne mnoho ústupkov, za čo platí vysokú daň. Čím viac ústupkov bude robiť, tým viac bude Čína dominovať," uvádza sa v predmetnom liste s utorkovým dátumom. Citovala dnes z neho tlačová agentúra DPA.

Iniciatíva prišla po týždňoch diplomatickej krízy, ktorá vypukla po tom, ako Čína v máji inštalovala vo vietnamských vodách ropnú plošinu. Peking v snahe predísť vyhroteniu diplomatického konfliktu toto zariadenie začiatkom júla odstránil.

Výzva na reformy obsahuje aj odporučenie, aby vietnamská vláda zažalovala Čínu na Medzinárodnom súde pre námorné právo (ITLOS) so sídlom v nemeckom Hamburgu.

V liste sa ďalej uvádza, že komunistická strana vedie krajinu "nesprávnym smerom", potláčajúc slobodu prejavu a zachovávajúc v krajine politický systém jednej strany, čo vedie k bezuzdnej korupcii.

Medzi signatármi výzvy je bývalý šéf výskumnej komisie predsedu vlády Tran Duc Nguyen, vplyvný ekonóm Le Dang Doanh, bývalý námestník ministra vedy a technológií Chu Hao a iní bývalí vládni radcovia.