Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vietnam obvinil Čínu z porušenia zvrchovanosti nad Spratlyho ostrovmi

Na archívnej snímke z 11. mája 2015 z armádneho lietadla vidno pokračovanie budovania čínskych zariadení na Spratlyho ostrovoch v Juhočínskom mori. Postup Pekingu by mohol byť znepokojujúcou správou pre ostatných hráčov v tomto regióne najmä pre Vietnam, Filipíny a USA. Foto:

Vietnam tak reagoval na sobotňajší incident, keď na pristávacej dráhe vybudovanej Pekingom na umelom ostrove dosadlo čínske lietadlo.


Hanoj 3. januára (TASR) - Vietnam dnes oficiálne obvinil Čínu z porušenia svojej zvrchovanosti nad Spratlyho ostrovmi v Juhočínskom mori, kde v sobotu na pristávacej dráhe vybudovanej Pekingom na umelom ostrove dosadlo čínske lietadlo. Informovala o tom agentúra Reuters, citujúc čínske médiá.

Vietnamský rezort diplomacie uviedol, že Hanoj poslal čínskej ambasáde protestnú nótu a požiadal Peking, aby podobné kroky už nepodnikal. Hanoj nazval inkriminovaný let "vážnym narušením suverenity Vietnamu nad Spratlyho ostrovmi" s tým, že sporná pristávacia dráha tam bola vybudovaná ilegálne.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí sťažnosť Hanoja odmietlo, argumentujúc, že išlo o záležitosť pod "plnou jurisdikciou Číny". Dráha v lokalite známej ako Fiery Cross Reef bola dokončená koncom minulého roka a podľa bezpečnostných odborníkov môže prijať väčšinu čínskych vojenských lietadiel.

Peking si nárokuje takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, kde sa predpokladajú bohaté ložiská ropy a zemného plynu, postupne budujúc na jednotlivých lokalitách Spratlyho ostrovov, ktoré sú pod jeho kontrolou, svoje zariadenia. Jednotlivé časti Juhočínskeho mora si nárokujú aj Brunej, Filipíny či Malajzia.