Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vietnam odobral licenciu advokátovi, ktorý zastupoval blogerku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Quynh, známu aj ako Mother Mushroom, zatkli vlani po kritike reakcie vlády na rozsiahly únik chemických látok, ktorý zničil rybolov pri časti pobrežia Vietnamu.

Hanoj 27. novembra (TASR) - Známy vietnamský právnik špecializujúci sa na prípady súvisiace s ochranou ľudských práv v pondelok informoval, že mu úrady odobrali jeho advokátsku licenciu. Došlo k tomu len niekoľko dní pred začatím odvolacieho konania v kauze známej blogerky. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Právnik Vo An Don uviedol, že rozhodnutie schválené v nedeľu advokátskou komorou provincie Phu Yen je politicky motivované.

"Podieľal som sa na obhajovaní údajne citlivých politických prípadov, kde som hovoril pravdu a bránil umlčiavaných ľudí, keď ich záujmy boli porušené," povedal Vo An Don.

V zdôvodnení tohto rozhodnutia sa podľa Dona uvádza, že sa v rozhovore pre zahraničné médiá údajne nekorektne vyjadroval k výkonu právnického povolania vo Vietname.

Ako spresnila DPA, Don poskytol rozhovory viacerým médiám - vrátane spravodajskej stanice BBC a Rádia Slobodná Ázia -, v ktorých sa vyjadroval k téme ľudských práv.

K zrušeniu advokátskej licencie došlo len štyri dni pred tým, ako mal Don zastupovať v odvolacom konaní svoju klientku, blogerku Nguyen Ngoc Nhu Quynh.

Quynh, známa aj ako Mother Mushroom, bola v júni tohto roku odsúdená na 10 rokov väzenia za údajnú propagandu proti Vietnamu. Zatkli ju vlani po kritike reakcie vlády na rozsiahly únik chemických látok, ktorý zničil rybolov pri časti pobrežia Vietnamu.

Don sa podľa DPA domnieva, že načasovanie kauzy s odobratím jeho advokátskej licencie má za cieľ dosiahnuť, aby sa na procese s Quynh nemohol zúčastniť.