Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V častiach Hočiminovho Mesta vyhlásili stav epidémie vírusu zika

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkový počet osôb, ktorým vo Vietname diagnostikovali nakazenie zikou, sa tak vyšplhal na deväť.

Hanoj 20. októbra (TASR) - Stav epidémie vírusu zika vyhlásili v niektorých častiach vietnamského Hočiminovho Mesta. S odvolaním sa na miestne médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

Vedenie mesta oznámilo, že k piatim prípadom nakazenia vírusom došlo v dvoch častiach mesta. Celkový počet osôb, ktorým vo Vietname diagnostikovali nakazenie zikou, sa tak vyšplhal na deväť.

Vírus zika prenášajú najmä komáre. Nakazenie ním sa u dospelých zvyčajne prejavuje podobne ako chrípka, pričom tieto symptómy rýchlo odznejú. U novorodencov však vírus spôsobuje vývojovú poruchu známu ako mikrocefália a tiež niektoré ďalšie neurologické problémy.

Vietnam zaznamenal v uplynulom období výrazný nárast v populácii komárov. Šéf oblastného úradu zdravotníctva Nguyen Tan Binh sa domnieva, že za vyšší výskyt komárov môžu silné dažde.

Vo Vietname tento rok zároveň stúpol o 19 percent oproti vlaňajšku počet osôb nakazených vírusom horúčky dengue, ktorú prenáša rovnaký druh komárov ako ziku.

Vyhlásenie epidémie ziky v Hočiminovom Meste prišlo niekoľko dní po tom, ako Vietnam informoval o prvom prípade mikrocefálie, ojedinelej vývojovej poruchy, ktorá u novorodencov spôsobuje nezvyčajne malý vzrast hlavy a nedostatočné vyvinutie mozgu a je spájaná práve s vírusom zika, ktorým sa nakazili tehotné matky.