Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Z centra na liečbu drogových závislostí ušlo vo Vietname 500 chovancov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Drogovo závislým sa v nedeľu večer podarilo vylomiť bránu zariadenia v provincii Dong Nai a ujsť smerom k diaľnici.

Hanoj 24. októbra (TASR) - Viac ako 500 chovancov ušlo v nedeľu z centra na liečbu drogových závislostí v južnom Vietname. S odvolaním sa na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra DPA.

Drogovo závislým sa v nedeľu večer podarilo vylomiť bránu zariadenia v provincii Dong Nai a ujsť smerom k diaľnici. Podľa riaditeľa zariadenia sa polícii zatiaľ podarilo dolapiť 334 z 562 chovancov na úteku. Po zvyšných sa naďalej pátra.

V tomto centre pre liečbu drogových závislostí sa lieči celkovo 1480 ľudí.

Jeho riaditeľ informoval, že masový útek iniciovala skupinka nových členov komunity, ktorá časť liečiacich sa z narkománie nahovorila na útek a ostatným sa vyhrážala násilím, ak nepomôžu s vylomením brány zariadenia.

Niektorí z utečencov sa na úteku dopustili aj krádeží, pričom sa svojim obetiam vyhrážali násilím s použitím palíc a mačiet.

Vo Vietname registrujú približne 180.000 drogovo závislých, z ktorých väčšina užíva heroín alebo metamfetamín.

Ak úrady narkomana prichytia pod vplyvom drog, musí sa podrobiť liečeniu v štátom zriadených liečebných centrách. Liečenie trvá jeden až dva roky. Počas nich chovanci absolvujú vzdelávacie kurzy, venujú sa fyzickej práci a oboznamujú sa s komunistickou ideológiou. Podľa štatistiky vládnych úradov sa však až 90 percent osôb, ktoré absolvovali toto liečenie, v priebehu piatich rokov k užívaniu drog vracia.