Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Za pokus o zvrhnutie režimu vo Vietname odsúdili ďalšieho aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň súd v Hanoji odsúdil šiestich disidentov za pokus o zvrhnutie komunistického režimu na tresty väzenia v trvaní od siedmich do 15 rokov.

Hanoj 10. apríla (TASR) - Na 13 rokov väzenia odsúdili v utorok vo Vietname aktivistu, keď ho uznali za vinného z pokusu o zvrhnutie komunistického režimu. Ide tak už o siedmeho prodemokratického aktivistu, ktorého v uplynulom týždni vládne orgány uväznili po tom, ako zintenzívnili zásahy proti disidentom, informovala agentúra AP.

Podľa oficiálnej vietnamskej tlačovej agentúry VNA bol aktivista Nguyen Van Tuc uznaný za vinného z napojenia na zakázanú skupinu Bratstvo za demokraciu. Súd v provincii Thai Binh aktivistovi taktiež udelil trojročné domáce väzenie, ktoré absolvuje po ukončení trestu odňatia slobody.

AP pripomenula, že v roku 2009 Tuca odsúdili na štyri roky väzenia za šírenie protivládnej propagandy.

Minulý týždeň súd v Hanoji odsúdil šiestich disidentov za pokus o zvrhnutie komunistického režimu na tresty väzenia v trvaní od siedmich do 15 rokov. Ide o najtvrdšie tresty vynesené vo Vietname za posledné roky. Odsúdeným pritom údajne hrozili až tresty smrti. Rozsudky nad týmito prodemokratickými aktivistami kritizovala Európska únia i Spojené štáty.