Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vietnamskú realitnú magnátku odsúdili na smrť za podvod a spreneveru

Popredná vietnamská realitná magnátka Truong My Lan sedí v súdnej sieni v Hočiminovom Meste vo štvrtok 11. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Šéfku veľkej developerskej firmy uznali vinnou z toho, že počas desiatich rokov okrádala banku Saigon Commercial Bank (SCB).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hočiminovo Mesto 11. apríla (TASR) - V jednom z najväčších prípadov korupcie v histórii vo štvrtok odsúdili na trest smrti poprednú vietnamskú realitnú magnátku Truong My Lan, ktorá údajne napáchala škody za takmer 25 miliárd eur. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Sudcovský panel zamietol všetky argumenty na jej obhajobu. Šéfku veľkej developerskej firmy uznali vinnou z toho, že počas desiatich rokov okrádala banku Saigon Commercial Bank (SCB).

"Konanie obžalovanej... podkopalo dôveru ľudí vo vedenie (komunistickej) strany a štátu," uvádza sa vo verdikte súdu.

Lan obvinenia odmietla a čin pripísala svojim podriadeným. Po päťtýždňovom súdnom procese čelí verdiktu aj ďalších 85 ľudí. Sú obvinení z rôznych skutkov od úplatkárstva a zneužitia právomocí až po privlastnenie si majetku a porušenie bankového zákona.

Lan spreneverila 11,7 miliardy eur, ale prokurátori vo štvrtok uviedli, že celková škoda spôsobená podvodom dosiahla takmer 25 miliárd eur, čo predstavuje šesť percent HDP krajiny v roku 2023. Trest smrti sa za takéto prípady udeľuje len zriedka, konštatuje AFP.

K zatýkaniu došlo v rámci celoštátneho boja proti korupcii, ktorý v posledných rokoch zasiahol mnohých úradníkov a členov vietnamskej podnikateľskej elity.

Podľa údajov štátnych médií sa Lan minulý týždeň v záverečnej reči pred súdom vyjadrila, že zvažuje samovraždu. "Som veľmi nahnevaná, že som bola dostatočne hlúpa na to, aby som sa stala súčasťou tohto tvrdého podnikateľského prostredia, o ktorom som toho veľa nevedela," uviedla.

Stovky ľudí začali po jej zatknutí v októbri 2022 organizovať protesty v hlavnom meste Hanoj a v Hočiminovom Meste, čo je v komunistickom štáte s vládou jednej strany pomerne zriedkavý jav, dodáva AFP.