Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vietnamský minister navštívil pred stretnutím Trumpa s Kimom S. Kóreu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predmetom rokovaní je možná štátna návšteva severokórejského vodcu Kima vo Vietname pred tým, ako sa v Hanoji stretne s Trumpom, uviedol Jonhap s odvolaním sa na japonskú agentúru Kjódó.

Pchjongjang 12. februára (TASR) - Vietnamský minister zahraničných vecí Pham Binh Minh pricestoval v utorok do Severnej Kórey, ktorej najvyšší predstaviteľ Kim Čong-un sa má tento mesiac stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Očakáva sa, že návšteva ministra potrvá do štvrtka, hostiteľská krajina však nezverejnila žiadne podrobnosti o jeho programe. Podľa informovaného zdroja, na ktorý sa odvoláva juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ministra sprevádzajú ďalší piati predstavitelia vietnamskej vlády vrátane šéfa protokolu na ministerstve zahraničných vecí, ako aj skupina vietnamských novinárov.

Predmetom rokovaní je možná štátna návšteva severokórejského vodcu Kima vo Vietname pred tým, ako sa v Hanoji stretne s Trumpom, uviedol Jonhap s odvolaním sa na japonskú agentúru Kjódó.

O náležitostiach Kimovej cesty do Hanoja mal ísť pôvodne rokovať do Vietnamu jeden z jeho blízkych spolupracovníkov, za miesto týchto rokovaní však vybrali nakoniec Pchjongjang, čo zrejme súvisí s jednoduchším zaistením bezpečnosti.

Miesto druhého americko-severokórejského summitu, ktorý je naplánovaný na 27. a 28. februára, oznámil v piatok samotný Trump. "Teším sa, že uvidím predsedu Kima a posuniem vpred vec mieru," napísal šéf Bieleho domu vo svojom tvíte.

Severnú Kóreu navštívil v priebehu minulého týždňa osobitný vyslanec Spojených štátov pre Severnú Kóreu Stephen Biegun. Predmetom jeho rozhovorov boli prípravy na hanojskú vrcholnú schôdzku, ale aj plnenie záväzkov z prvého stretnutia Trumpa s Kimom, ktoré sa uskutočnilo v júni 2018 v Singapure.