Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vietnamský prezident Vo Van Thuong rezignoval

Na archívnej snímke vietnamský prezident Vo Van Thuong. Foto: TASR/AP

Rezignácia 53-ročného politika prichádza v čase, keď Vietnam prechádza veľkými politickými otrasmi z dôvodu rozsiahlych protikorupčných čistiek.

Hanoj 20. marca (TASR) - Vietnamský prezident Vo Van Thuong odstúpil po jednom roku vo funkcii, oznámili v stredu štátne médiá. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Vietnamská tlačová agentúra (VNA) uviedla, že Thuong sa dopustil porušení a nedostatkov a ústredný výbor komunistickej strany jeho rezignáciu prijal. Podľa vyhlásenia ústredného výboru "porušenia zo strany Vo Van Thuonga zanechali zlé stopy na povesti komunistickej strany".

Rezignácia 53-ročného politika prichádza v čase, keď Vietnam prechádza veľkými politickými otrasmi z dôvodu rozsiahlych protikorupčných čistiek.

Thuonga zvolilo za prezidenta Národné zhromaždenie 2. marca 2023 ako jediného kandidáta na tento post. V prvom vyhlásení vo funkcii prezidenta Thuong povedal, že bude "odhodlane bojovať proti korupcii a negatívnym javom". Jeho predchodca Nguyen Xuan Phuc odstúpil práve pre podozrenia z korupcie.

Funkcia prezidenta je vo Vietname prevažne ceremoniálna. Skutočnú moc má generálny tajomník strany Nguyen Phu Trong. Je považovaný za tvorcu protikorupčnej kampane, ktorá sa medzi vietnamskou verejnosťou teší veľkej obľube.