Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Viktor Orbán pred utorňajším stretnutím s R.Ficom rokoval s J.Berényim

Viktor Orbán na ilustračnej snímke Foto: TASR/AP

Slovenský premiér Robert Fico sa v utorok (2.10.) stretne s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v obci Mlynky v Peštianskej župe.

Budapešť/Bratislava 1. októbra (TASR) – Osud komárňanskej Univerzity J. Selyeho a vývoj situácie Maďarov žijúcich na Slovensku, ktorí prišli o občianstvo SR kvôli prijatiu maďarského občianstva, boli hlavnými témami dnešného budapeštianskeho stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána a predsedu SMK Józsefa Berényiho. Maďarskú tlačovú agentúru MTI o tom informoval hovorca premiéra Bertalan Havasi.

Podľa slov hovorcu schôdzka Orbána s predsedom vlády SR Robertom Ficom v utorok v maďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt) sa síce v prvom rade bude týkať hospodárskych vzťahov Maďarska a Slovenska, maďarský premiér sa však bude zaujímať aj o situáciu maďarskej menšiny v SR.

Foto: TASR
Orbán s Berényim hovorili aj o slovenských ohlasoch, ktoré vyvolala diskusia na pôde Európskeho parlamentu o ustanoveniach Benešových dekrétov týkajúcich sa kolektívnej viny.

Predseda SMK informoval Orbána o spoločnej deklarácii maďarských organizácií na Slovensku podpísanej 24. septembra, ktorá zahŕňa aj potrebu kultúrnej a regionálnej samosprávy. Orbán označil tieto prvky za nutné pre zachovanie a rozvoj maďarskej menšiny na Slovensku.

Slovenský premiér Robert Fico sa v utorok (2.10.) stretne s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v obci Mlynky v Peštianskej župe. Premiéri sa tam zúčastnia slávnostného otvorenia novej budovy slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov. Výstavbu priestorov spoločne financovali obe krajiny.