Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vírus zika sa na Kapverdy dostal z Južnej Ameriky, potvrdila WHO

Na snímke neurologička si prezerá 3-mesačné dievčatko Lauru, ktorá sa narodila s mikrocefáliou v nemocnici v brazílskom Campina Grande 12. februára 2016. Foto: TASR/AP

WHO vyhlásila vírus prenášaný komármi za celosvetovú zdravotnú hrozbu.

Kapské Mesto 20. mája (TASR) - Vírus zika, ktorý sa objavil na Kapverdských ostrovoch neďaleko západného pobrežia Afriky, patrí k rovnakému vírusovému kmeňu, aký bol zistený na americkom kontinente, oznámila dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Tieto závery vyvolávajú obavy, pretože sú ďalším dôkazom toho, že epidémia sa rozšírila mimo Južnú Ameriku a je na prahu Afriky," citovala tlačová agentúra DPA riaditeľku WHO pre Afriku Matshidiso Moetiovú z Botswany. Moetiová dodala, že vírus bol podľa všetkého prenesený na Kapverdy z Brazílie.

Do 8. mája na Kapverdoch hlásili vyše 7500 prípadov podozrenia na vírus zika, uviedla WHO, ktorá vyhlásila vírus prenášaný komármi za celosvetovú zdravotnú hrozbu.

Zika vo väčšine prípadov vyvoláva iba neškodné príznaky podobné chrípke, ale jej súčasná epidémia v Latinskej Amerike ukázala, že môže tiež vyvolať vážne neurologické defekty u detí i u dospelých.

Na Kapverdoch WHO eviduje najmenej tri prípady mikrocefálie, vývinovej poruchy postihujúcej centrálny nervový systém, ktorá sa prejavuje zaostávaním v raste mozgu. Deti, ktorých matky sa počas tehotenstva nakazili vírusom zika, sa v niektorých prípadoch narodili s nedostatočne vyvinutým mozgom a menšími hlavami.