Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vírus Zika môže postihnúť až 700.000 ľudí, varuje kolumbijská vláda

Ilustračné foto. Vírus Zika je prenášaný komármi Foto: TASR

Vláda odporučila ženám, ktoré chcú otehotnieť, aby počkali šesť až osem mesiacov, čím sa zníži riziko infekcie.

Bogota 21. januára (TASR) - Komármi prenášaným vírusom Zika sa infikovalo v Kolumbii už viac než 13.500 ľudí, pričom môže postihnúť až 700.000 osôb. Oznámil to v stredu tamojší minister zdravotníctva Alejandro Gaviria.

"Očakávame rozšírenie podobné tomu, aké sme tu mali minulý rok pri víruse Chikungunya, teda 600.000 až 700.000 prípadov," uviedol Gaviria, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzi infikovanými je približne 560 tehotných žien, hoci dosiaľ neboli v Kolumbii zaznamenané žiadne prípady novorodencov trpiacich na mikrocefáliu, vrodenú poruchu, ktorú spôsobuje vírus Zika, dodal minister.



Vláda odporučila ženám, ktoré chcú otehotnieť, aby počkali šesť až osem mesiacov, čím sa zníži riziko infekcie. Podľa Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) je Kolumbia po Brazílii na druhom mieste v štatistike infekčných chorôb.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) minulý týždeň varovalo tehotné ženy, aby sa vyhli ceste do 14 krajín vrátane Kolumbie a ďalších oblastí Latinskej Ameriky a Karibiku, v ktorých zúri vírus Zika.