Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Víťaz volieb na Guatemale B. Arévalo zložil prezidentskú prísahu

Bernardo Arévalo, víťaz minuloročných prezidentských volieb na Guatemale. Foto: TASR/AP

Arévalo (65), poslanec a kariérny diplomat, v auguste s prehľadom zvíťazil vo voľbách nad svojou protikandidátkou, bývalou prvou dámou Sandrou Torresovou.

Guatemala 15. januára (TASR) - Bernardo Arévalo, víťaz minuloročných prezidentských volieb na Guatemale, v noci na pondelok zložil prísahu po niekoľkých mesiacoch snáh o zmarenie jeho inaugurácie zo strany oponentov, informuje TASR podľa podľa správy agentúry AFP.

Arévalo (65), poslanec a kariérny diplomat, v auguste s prehľadom zvíťazil vo voľbách nad svojou protikandidátkou, bývalou prvou dámou Sandrou Torresovou.

Prezidentskú prísahu nakoniec zložil až po deviatich hodinách od plánovaného začiatku inaugurácie. Dôvodom boli rokovania v Kongrese kontrolovanom opozíciou v súvislosti so štatútom 23 poslancov Arévalovej strany Movimiento Semilla, ktorej činnosť bola pozastavená na základe obvinení z podvodu. Tie sa podľa AFP všeobecne považujú za vykonštruované.

Zákonodarný zbor poslancov nakoniec odobril a Arévalo bol inaugurovaný okolo polnoci miestneho času. Na oficiálnej ceremónií sa zúčastnili lídri Čile a Kolumbie, ako aj delegácie Európskej únie a Spojených štátov.

"Nedovolíme, aby naše inštitúcie ohrozovala korupcia a beztrestnosť," vyhlásil Arévalo v pondelok ráno na inauguračnom obrade. Zároveň varoval pred vlnou autoritárstva, šírenia intolerancie a obmedzovania nesúhlasu."

Guatemala má za sebou jedny z najbúrlivejších volieb v novodobých dejinách, ktoré poznačili pokusy politickej garnitúry a generálnej prokuratúry zvrátiť právnymi prostriedkami Arévalovo prekvapivé víťazstvo.

Guatemalský generálny prokurátor, spojenec exprezidenta Alejandra Giammatteiho, sa niekoľkokrát pokúsil zabrániť odovzdaniu moci a prezidentského úradu vrátane pokusu zbaviť Arévala a jeho viceprezidenta právnej imunity, pokusu pozastaviť činnosť jeho strany Semilla či anulovať voľby.