Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Víťazom regionálnych volieb na Korzike sú tamojší nacionalisti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Miestni politici označujú výsledok volieb za veľmi silný signál Parížu.

Ajaccio 11. decembra (TASR) - Jednoznačným víťazom nedeľňajšieho druhého kola regionálnych volieb na francúzskom stredomorskom ostrove Korzika sa stali tamojší nacionalisti. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

Kandidátska listina Pe a Corsica (Za Korziku) vedená Gillesom Simeonim a Jeanom-Guyom Talamonim získala 56,5 percenta hlasov.

Na druhom mieste skončila pravicová strana Cesta do budúcnosti vedená Jeanom-Martinom Mondolonim so ziskom 18,29 percenta hlasov.

Ďalšie priečky si vďaka takmer rovnakému zisku delia pravicoví Republikáni (LR) a centristická Republika v pohybe (LREM).

Miestni politici označujú výsledok volieb za "veľmi silný signál Parížu".

Nacionalistický poslanec Michel Castellani vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že "vláda (v Paríži) teraz musí brať do úvahy vôľu Korzičanov, ktorí chcú svoju autonómiu žiť demokraticky".

Centrálna vláda musí podľa Castellaniho "prestať prehliadať korzických poslancov a v spolupráci s nimi vypracovať pre ostrov vhodný inštitucionálny rámec".

Televízia BFMTV uviedla, že vo voľbách sa volilo 63 poslancov nového zastupiteľského zboru, ktorý od 1. januára 2018 nahradí dve doterajšie zastupiteľské rady na úrovni departmánov a spoločný výkonný orgán (CTC). Táto reforma ostrovnej samosprávy posilní úlohu parlamentu v Ajacciu.