Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Víťazom prezidentských volieb v Libérii sa stal Joseph Boakai

Volička odovzdáva svoj hlas vo volebnej miestnosti v Monrovii počas druhého kola prezidentských volieb v Libérii v utorok 14. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Boakai zvíťazil v druhom kole so ziskom 50,6 percenta hlasov oproti 49,4 percentám hlasov, ktoré dostal Weah, bývalá medzinárodná futbalová hviezda.

Monrovia 21. novembra (TASR) - Politický veterán Joseph Boakai bol v pondelok vyhlásený za víťaza prezidentských volieb v Libérii a porazil súčasného prezidenta Georgea Weaha, uviedla štátna volebná komisia po ukončení sčítania hlasov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Boakai zvíťazil v druhom kole so ziskom 50,6 percenta hlasov oproti 49,4 percentám hlasov, ktoré dostal Weah, bývalá medzinárodná futbalová hviezda. Boakai vyhral s náskokom len 20.567 hlasov. Weah už v piatok večer priznal porážku na základe výsledkov z viac ako 99,9 percenta volebných miestností.

Odchádzajúci prezident si vyslúžil pochvalu zo zahraničia za to, že podporil nenásilné odovzdanie moci v regióne poznačenom prevratmi. "Libérijčania opäť dokázali, že demokracia v regióne Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) je živá a že zmena je možná mierovými prostriedkami," uvádza sa vo vyhlásení tohto združenia.

Od roku 2020 došlo v štyroch z 15 členských krajín ECOWAS k náhlym zmenám režimov, keď sa moci násilím chopili vojenské sily - stalo sa tak v Mali, Guinei, Burkine Faso a Nigeri.

Zvolenie Weaha pred šiestimi rokmi vzbudilo veľké nádeje na zmenu v Libérii, ktorá sa stále spamätáva z viacerých občianskych vojen a epidémie eboly v rokoch 2014-2016. Kritici však jeho vládu obviňujú z korupcie a jeho samého z nedodržania sľubu zlepšiť život najchudobnejších.

Africká únia (AÚ) poslala novozvolenému prezidentovi blahoželanie. Predseda AÚ Moussa Faki vyzval "všetky strany, aby naďalej preukazovali zrelosť a prijali dialóg na upevnenie demokracie". Západoafrický blok tiež uviedol, že povolebná fáza je "kľúčová", a vyzval "obyvateľov Libérie, aby udržiavali a chránili mier a bezpečnosť".

Išlo o prvé voľby v Libérii od ukončenia mierovej misie OSN v roku 2018. Misia bola vytvorená po tom, ako tam v dvoch občianskych vojnách v rokoch 1989-2003 zahynulo viac ako 250.000 ľudí.

V prvom kole hlasovania, ktoré sa v tejto západoafrickej krajine konalo 10. októbra, obaja muži výrazne predbehli ostatných 18 prezidentských kandidátov.

Bývalý nigérijský prezident Goodluck Jonathan, ktorý viedol sprostredkovateľskú misiu pri voľbách, uviedol, že je "veľmi spokojný s úspešným výsledkom demokratického procesu". Zablahoželal Boakaiovi a vyzval ho, aby "veľkoryso prijal víťazstvo a snažil sa pokračovať v úsilí o zjednotenie" Libérie.

Nigérijský prezident Bola Tinubu ocenil, že Weah svojím prístupom zabránil sociálno-politickej kríze.

Na budúci rok sa v regióne uskutoční niekoľko prezidentských volieb - vrátane Senegalu, Ghany a Mauritánie, ako aj vo vojensky ovládaných štátoch Mali a Burkina Faso.