Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Víťazom volieb v Mexiku hrozí mnohomiliónová pokuta

López Obrador, archívna snímka. Foto: TASR/AP

López Obrador, bývalý starosta metropoly Mexiko, ktorý prisľúbil odstránenie korupcie a transparentnosť vládnych kontraktov, uplynulú nedeľu (1. júla) jasne zvíťazil v prezidentských voľbách.

Mexiko 5. júla (TASR) - Strana novozvoleného mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora môže dostať pokutu v prepočte 8,69 milióna eur za porušenie predpisov financovania predvolebnej kampane. S odvolaním sa na stredajšie oznámenie Národného volebného inštitútu (INE) o tom informuje agentúra Reuters.

López Obrador, bývalý starosta metropoly Mexiko, ktorý prisľúbil odstránenie korupcie a transparentnosť vládnych kontraktov, uplynulú nedeľu (1. júla) jasne zvíťazil v prezidentských voľbách, pričom jeho ľavicové Hnutie národnej obrody (MORENA) získalo v súbežných parlamentných voľbách väčšinu v mexickom Kongrese.

O možnej pokute budú členovia inštitútu INE, ktorý má na starosti organizáciu volieb, hlasovať 18. júla. Išlo by o najväčšiu sankciu súvisiacu s financovaním kampane počas uplynulého predvolebného obdobia.

Stanovená výška možnej pokuty, vyše 197 miliónov mexických pesos, je len o desať miliónov pesos nižšia než suma, ktorú INE schválil strane MORENA na výdavky predvolebnej kampane z verejných prostriedkov.