Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vizcarra prežil hlasovanie o dôvere, pritvrdí boj proti korupcii

Peruánsky prezident Martín Vizcarra. Foto: TASR/AP

Prezidentovi vyjadrilo dôveru 77 členov Kongresu, 44 hlasovalo proti nemu a traja sa zdržali hlasovania.

Lima 6. júna (TASR) - Peruánsky prezident Martín Vizcarra prežil v stredu hlasovanie o dôvere v parlamente, čo mu otvorilo cestu k presadeniu rozsiahlych protikorupčných reforiem. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezidentovi vyjadrilo dôveru 77 členov Kongresu, 44 hlasovalo proti nemu a traja sa zdržali hlasovania.

Hlasovanie inicioval samotný Vizcarra, ktorý obviňuje opozíciou ovládaný Kongres z blokovania reforiem. Zároveň pohrozil rozpustením Kongresu a vypísaním nových parlamentných volieb, ak poslanci nepodporia jeho návrhy na elimináciu rozšírenej korupcie.

Balík opatrení iniciovaný prezidentom zahŕňa reformu financovania predvolebných kampaní, obmedzenie poslaneckej imunity či zákaz zastávania verejných funkcií pre politikov usvedčených z korupčných praktík.

Vizcarrov predchodca v úrade Pedro Pablo Kuczynski je aktuálne vo väzbe v rámci vyšetrovania údajnej legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Iný bývalý peruánsky prezident Alan García, ktorý bol podozrivý prijímania úplatkov, zomrel v apríli po tom, ako sa pri zatýkaní postrelil do hlavy.

Ďalší exprezident Ollanta Humala v súčasnosti čaká na súdny proces a je obvinený z prania špinavých peňazí. Podobným obvineniam čelí aj štvrtý bývalý prezident Peru Alejandro Toledo a peruánske úrady sa usilujú o jeho vydanie z USA.

Všetci štyria spomínaní exprezidenti sú zapletení do veľkého úplatkárskeho škandálu okolo brazílskeho stavebného koncernu Odebrecht.

Protikorupčné reformy prezidenta Martína Vizcarru schválili vlani obyvatelia Peru veľkou väčšinou hlasov v referende, ktoré sa konalo vlani v decembri. Opozíciou kontrolovaný Kongres však navrhované reformy stále neschválil. Očakáva sa, že po stredajšom vyjadrení dôvery prezident začne o tejto otázke rokovať s opozíciou.