Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vláda a povstalci v Kolumbii sa dohodli na trojmesačnom prímerí

Policajt používa slzný plyn počas celonárodného štrajku proti vládnemu návrhu daňovej reformy v Bogote. Foto: TASR/AP

Oficiálne rokovania sa mali pôvodne začať minulý týždeň, vláda a povstalci sa však dohodli na ich posunutí.

Bogota 17. októbra (TASR) - Kolumbijská vláda a odštiepenecká frakcia povstaleckej skupiny Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) sa v pondelok dohodli na trojmesačnom prímerí. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Predstavitelia vlády a povstalecký Ústredný generálny štáb (EMC) po rokovaniach v pohraničnom meste Tibú na východe Kolumbie oznámili, že kolumbijské ozbrojené zložky a polícia i povstalci pozastavia vojenské operácie od 17. októbra do 15. januára budúceho roka s možnosťou predĺženia platnosti.

Dodržiavanie prímeria majú monitorovať zástupcovia Organizácie Spojených národov (OSN), Organizácia amerických štátov (OAS) a kolumbijská biskupská konferencia.

Oficiálne rokovania sa mali pôvodne začať minulý týždeň, vláda a povstalci sa však dohodli na ich posunutí.

Prvý ľavicový kolumbijský prezident Gustavo Petro vlani na začiatku svojho funkčného obdobia avizoval ambiciózny plán na dosiahnutie úplného mieru v Kolumbii. Túto krajinu už celé desaťročia sužujú konflikty medzi armádou a rôznymi povstaleckými skupinami, ktoré si vyžiadali približne 220.000 obetí na životoch a milióny ďalších ľudí boli vysídlené, píše DPA.

Na základe mierovej dohody dosiahnutej v roku 2016 približne 7000 povstalcov z ľavicovej skupiny FARC zložilo svoje zbrane. Odštiepenecká frakcia vzbúrencov EMC vedená Ivánom Mordiscom sa však v bojoch rozhodla pokračovať.

Bezpečnostná situácia v Kolumbii sa od roku 2016 zlepšila, niektoré časti krajiny sú však ešte stále pod kontrolou ďalších povstaleckých skupín či zločineckých organizácií, konštatuje DPA.