Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bulharský premiér P. Orešarski rezignoval na svoju funkciu

Bulharský premiér Plamen Orešarski Foto: TASR/AP

Orešarského vláda dnes odstúpila v dôsledku neúspechu BSP v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu.

Sofia 23. júla (TASR) - Vláda bulharského premiéra Plamena Orešarského dnes podľa očakávaní podala demisiu. Uvoľnila tak cestu pre vytvorenie dočasného kabinetu, ktorý má doviesť krajinu k predčasným voľbám, oznámila agentúra Reuters.

Koaličný kabinet nezávislého premiéra Orešarského, zložený zo zástupcov Bulharskej socialistickej strany (BSP) a liberálneho Hnutia za práva a slobody (DPS), sa ujal moci len po voľbách z mája 2013.

Orešarského vláda dnes odstúpila v dôsledku neúspechu BSP v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Už v auguste sa má ujať moci nová dočasná ministerská zostava, ktorá Bulharsko povedie až do jesenných volieb.

Bulharské politické strany sa ešte v polovici júna dohodli na predčasných parlamentných voľbách, ktoré by sa mali konať v období medzi 28. septembrom a 12. októbrom, pravdepodobne 5. októbra tohto roku. O termíne volieb definitívne rozhodne prezident Rosen Plevneliev.

Predchádzajúce predčasné voľby z mája 2013 si vynútilo odstúpenie vtedajšieho premiéra Bojka Borisova, ktorý rezignoval pod tlakom masových protestov.