Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Vláda Donalda Tuska získala dôveru Sejmu

Líder liberálnej strany Občianska platforma Donald Tusk stojí za rečníckym pultom po tom, čo ho dolná komora poľského parlamentu, Sejm, poveril zostavením novej vlády vo Varšave v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Za Tuskovu vládu hlasovalo v Sejme 248 poslancov, kým proti bolo 201; hlasovania sa nezdržal nik.

Varšava 12. decembra (TASR) - Proeurópska vláda dezignovaného poľského premiéra Donalda Tuska v utorok získala dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu. Informuje o tom TASR podľa agentúr AFP a PAP.

Za Tuskovu vládu hlasovalo v Sejme 248 poslancov, kým proti bolo 201; hlasovania sa nezdržal nik.

Po voľbách z polovice októbra bolo jasné, že dovtedajšia opozícia bude mať v Sejme väčšinu. Dohodu o spolupráci podpísala už pred mesiacom Tuskova Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády nominálneho víťaza volieb, predchádzajúceho premiéra Mateusza Morawieckého; aj keď sa neočakávalo, že vláda strany Právo a Spravodlivosť (PiS) získa v Sejme dôveru.

V stredu by mal Tuska a jeho kabinet oficiálne vymenovať do funkcie poľský prezident Andrzej Duda.

Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Hlavnou prekážkou pre koalíciu bude právomoc prezidenta - ktorý je spojencom PiS - vetovať zákony prijaté novým parlamentom. Duda zostane vo funkcii do polovice roku 2025, pripomína PAP.

Tusk bol premiérom Poľska aj v rokoch 2007 – 2014 a v rokoch 2014 – 2019 zastával post predsedu Európskej Rady.