Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vláda odobrila dohodu s africkými, karibskými a tichomorskými štátmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Novelizácia dohody z roku 2000 prináša zmeny v ustanoveniach o životnom prostredí, prírodných zdrojoch, o zmene klímy i humanitárnej pomoci.

Bratislava 20. júna (TASR) - Slovenská republika by sa mala pripojiť k dohode, ktorá zmení a doplní Dohodu o partnerstve medzi členmi skupiny afrických, karibských a tichomorských štátov na jednej strane a Európskym spoločenstvom a jeho členskými štátmi na strane druhej. Na svojom dnešnom rokovaní tento krok odsúhlasil vládny kabinet. Aby nové znenie dohody nadobudlo platnosť, musí ho ešte schváliť parlament a ratifikovať prezident SR.

Historicky druhá zmena dohody, ktorá bola podpísaná v roku 2000, má novelizovať ustanovenia o životnom prostredí, prírodných zdrojoch, o zmene klímy i humanitárnej pomoci. Rovnako sa dotýka úpravy predchádzania organizovanému zločinu, detskej práci, násiliu voči ženám a deťom a diskriminácii. Zmeny sa dotýkajú aj ustanovení o bezpečnosti a bezpečnostných hrozbách, akými je šírenie zbraní, drogy, pranie špinavých peňazí, alebo obchodovanie s ľuďmi.

"Pôvodná dohoda je dopĺňaná aj v oblasti krízového manažmentu, prevencie konfliktov, podpory presadzovania práva, spolupráce v oblasti hraničných kontrol, zlepšovania vzdušnej, námornej a cestnej bezpečnosti," uvádza sa v sprievodných materiáloch k dohode.