Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vláda Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery

Na snímke premiér ČR Petr Fiala počas tlačovej konferencie po stretnutí predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na Úrade vlády SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Išlo už o tretí pokus opozície o vyslovenie nedôvery vláde v tomto volebnom období. Prvýkrát sa o to pokúsila vlani v septembri a potom v januári tohto roka.

Praha 19. októbra (TASR) - Vláda českého premiéra Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery. Po viac ako 31 hodinách poslanci odmietli návrh, ktorý iniciovalo hnutie ANO. Hlasovanie sa skončilo vo štvrtok nad ránom - pár minút pred jednou hodinou. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT24.

Návrh opozície o vyslovení nedôvery podporilo 85 z 200 poslancov Snemovne. Potrebná bola nadpolovičná väčšina, čiže minimálne 101 hlasov. Bilanciu bezprostredne po hlasovaní zverejnil spravodajský server iDNES.cz.

Mimoriadnu schôdzu iniciovalo opozičné hnutie ANO expremiéra Andreja Babiša kvôli ministrovi vnútra Vítovi Rakušanovi. Hnutie mu vyčíta, že v minulosti používal šifrovaciu mobilnú aplikáciu, akú mali aj obvinení v korupčnej kauze Dozimetr, ktorými tak mohol podľa neho komunikovať.

Premiér Fiala sa Rakušana opakovane zastal s tým, že nejde o to, akú má kto aplikáciu, ale o čom hovorí. Minister vnútra v utorok v Snemovni uviedol, že má absolútne čisté svedomie.

Išlo už o tretí pokus opozície o vyslovenie nedôvery vláde v tomto volebnom období. Prvýkrát sa o to pokúsila vlani v septembri a potom v januári tohto roka.