Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vláda ponúkne rodinám obetí útoku v meste Christchurch trvalý pobyt

Jacinda Ardernová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Útoky v Christchurchi sa odohrali 15. marca a ich páchateľom bol 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant.

Auckland 24. apríla (TASR) - Nový Zéland dal v stredu rodinám obetí marcovej streľby v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch možnosť požiadať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov o trvalý pobyt v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Špeciálna kategória pobytu "uznáva dosah tejto tragédie na životy tých, ktorých najviac postihla, pričom dáva ľuďom s prechodným a rezidentským pobytom určitú mieru istoty", uviedol vo svojom stanovisku novozélandský imigračný úrad.

Definícia "najbližšej rodiny" bola v danom prípade rozšírená na širší kruh rodinných príslušníkov vrátane príbuzných partnera alebo partnerky a taktiež starých rodičov osôb mladších než 25 rokov.

Predseda Federácie islamských združení Nového Zélandu (FIANZ) Mustafa Farouk v tejto súvislosti vyhlásil, že ide o veľkorysé gesto.

"Veľmi sa tešíme," povedal Farouk dodajúc, že "niektorí z týchto ľudí nestratili len svojich blízkych, ale aj živiteľov svojich rodín".

Novozélandská legislatíva pozná okrem prechodného a trvalého pobytu aj pobyt tzv. rezidentský. Ten - rovnako ako trvalý pobyt - umožňuje svojmu držiteľovi žiť nastálo na novom Zélande, avšak spájajú sa s ním určité obmedzenia.

Útoky v Christchurchi sa odohrali 15. marca a ich páchateľom bol 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý v mešitách Al Noor a Linwood zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.