Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Vláda povolila 111 ozbrojencom odchod z obliehaného mesta Homs

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Humanitárni pracovníci sa momentálne snažia dostať z Homsu čo najviac ľudí.

Bejrút 11. februára (TASR) - Sýrska vláda povolila 111 mužom v brannom veku opustiť povstalcami kontrolované oblasti obkľúčeného mesta Homs po tom, ako boli vypočúvaní a zbavení podozrenia z napojenia na vzbúrencov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Sýrska štátna televízia citovala guvernéra Homsu Talála Barrazího, ktorý uviedol, že muži vo veku 16-54 rokov opustili mesto v pondelok počas prímeria, ktoré vyjednali členovia mierovej misie OSN. Muži boli zbavení obvinení po tom, ako sa vzdali úradom.

Humanitárni pracovníci sa momentálne snažia dostať z Homsu čo najviac ľudí. Od piatku, kedy prímerie vstúpilo do platnosti, sa im podarilo evakuovať zhruba 800 civilistov, väčšinou detí a starších osôb. Úrady pred začiatkom evakuácie vyhlásili, že ozbrojenci, ktorí sa zrieknu násilia, sa budú môcť vrátiť k normálnemu životu.

Obe strany sýrskeho konfliktu sa v pondelok dohodli, že v Homse predĺžia prímerie o ďalšie tri dni. Opatrenie umožní evakuáciu väčšieho počtu civilistov a doručenie ďalších potrebných zásob. Delegácie sýrskej vlády a opozície sa medzitým zišli v Ženeve na druhom kole mierových rokovaní o situácii v krajine.

Medzinárodný vyjednávač pre Sýriu Lachdar Bráhímí bude v piatok rokovať s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Gennadijom Gatilovom a zástupkyňou amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Wendy Shermanovou.