Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Vláda v Kuvajte vyhlásila voľby na 1. decembra, opozícia bojkot

Ilustračné foto Foto: TASR

Na kuvatskej politickej scéne už mesiace panuje rozruch prameniaci zo sporu medzi vládou a parlamentom.

Kuvajt 20. októbra (TASR) - Kuvajtská vláda stanovila dnes parlamentné voľby na 1. decembra. Oznámila tiež zmenu systému hlasovania, ktorá viedla opozíciu k vyhláseniu bojkotu druhých volieb v krajine v tomto roku.

Kuvajtský panovník, emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh nariadil v piatok zmeny volebnej legislatívy, ktoré dnes spolu s novým termínom volieb schválila vláda na mimoriadnom zasadnutí.

Opozícia, ktorá má parlamentnú väčšinu v doterajšom nedávno oficiálne rozpustenom parlamente, označila zmeny volebného zákona za protiústavné a zvolala na nedeľu protestný pochod, informoval dnes opozičný politik Ahmad ad-Dajin.

Stály spor medzi vládou a parlamentom

Na kuvatskej politickej scéne už mesiace panuje rozruch prameniaci zo sporu medzi vládou, ktorú kontroluje panovnícka rodina, a parlamentom, v ktorom dominujú islamisti a kmeňoví lídri. Opoziční demonštranti na protestoch žiadali koniec ústavnej monarchie.

Emir Sabáh rozpustil parlament 7. októbra - už po šiesty raz od roku 2006. Posledné voľby v krajine sa konali vo februári.

Parlament v Kuvajte má najväčšie právomoci spomedzi krajín Perzského zálivu a priamo kritizuje vládnucu rodinu pre jej politiku a vládne výdavky. Opoziční poslanci časti požadujú, aby sa vládni predstavitelia dostavili do parlamentu a odpovedali na ich otázky.

Vláda nariadila zmenu systému hlasovania, na základe ktorej si voliči vyberú len jedného kandidáta vo volebnom obvode, informovali štátne médiá. Dosiaľ mohli odovzdať hlasy štyrom kandidátom.