Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vláda v Líbyi vyhlásila západ krajiny za vojenskú zónu

Zóna s mimoriadnym bezpečnostným režimom zahŕňa horskú oblasť s mestami Zintán, Mizda a Šegajga, asi 150 kilometrov južne od Tripolisu.

Tripolis 17. júna (TASR) - Líbyjská vláda vyhlásila "vojenskú zónu" na západe krajiny, kde v posledných dňoch došlo ku krvavým zrážkam znepriatelených kmeňových milícií. Súčasne vyslala do oblasti armádne jednotky, oznámila dnes televízia BBC.

Zóna s mimoriadnym bezpečnostným režimom zahŕňa horskú oblasť s mestami Zintán, Mizda a Šegajga, asi 150 kilometrov južne od Tripolisu. Od pondelka tam zahynulo najmenej 16 ľudí a okolo 90 utrpelo zranenia.

Armáda môže vo vojenskej zóne použiť všetky prostriedky potrebné na ochranu civilistov a ukončenie bojov. Líbyjské úrady vyzvali bojujúce strany na okamžité uzavretie prímeria a umožnenie prísunu humanitárnej pomoci.

K násilnostiam na západe krajiny dochádza len niekoľko týždňov pred prvými parlamentnými voľbami po vlaňajšom zvrhnutí dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího. Malo by ísť o prvé demokratické voľby v Líbii za niekoľko desaťročí.

Vládnuca Prechodná národná rada (NTC) má však problémy so zaistením bezpečnosti a stability v krajine po skončení vlaňajšej občianskej vojny, počas ktorej sa medzi ľudí dostalo veľké množstvo zbraní. Po desaťročiach autoritatívnej vlády pritom opäť vychádzajú na povrch tradičné nepriateľstvá medzi početnými miestnymi kmeňmi.