Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vláda v Líbyi bojuje proti terorizmu aj zákazom vycestovania

Na archívnej snímke je líbyjský vládny vojak. Foto: TASR/AP

Nový príkaz prišiel iba niekoľko dní po tom, ako východolíbyjské orgány zakázali ženám cestovať za hranice krajiny bez mužského sprievodu, čo však krátko nato zrušili.

Tripolis 24. februára (TASR) - Úrady vo východnej časti Líbye zaviedli pre mužov i ženy vo veku 18-45 rokov zákaz vycestovať do zahraničia bez náležitého povolenia. Podľa tamojších armádnych predstaviteľov je cieľom tohto opatrenia predísť tomu, aby sa ľudia pridávali v zahraničí k teroristickým skupinám, informovala dnes stanica BBC.

Líbya má momentálne dve konkurenčné vlády - na východe a západe krajiny -, pričom väčšina územia štátu je pod kontrolou militantov. Nový príkaz prišiel iba niekoľko dní po tom, ako východolíbyjské orgány zakázali ženám cestovať za hranice krajiny bez mužského sprievodu, čo však krátko nato zrušili.

Líbya sa nachádza v politickom chaose od roku 2011, keď došlo k zvrhnutiu bývalého vodcu Muammara Kaddáfího. Regionálna vláda vo východnej časti Líbye s podporou generála Chalífu Haftara nie je uznaná medzinárodným spoločenstvom, na rozdiel od západolíbyjskej garnitúry, ktorá sídli v hlavnom meste Tripolis.