Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Francúzi opäť budú môcť ísť do dôchodku v 60-ke, umožní im to vláda

Nový francúzsky prezident Francois Hollande máva v daždi z auta počas jazdy po Champs Elysees po jeho inaugurácii v Elyzejskom paláci v Paríži 15. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

Ide o splnenie jedného z hlavných predvolebných sľubov novozvoleného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Paríž 6. júna (TASR) - Francúzska vláda dnes rozhodla, že ľuďom, ktorí začali svoju profesionálnu kariéru už v mladom veku, opätovne umožní odchod do dôchodku vo veku 60 rokov.

Ide o splnenie jedného z hlavných predvolebných sľubov novozvoleného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, informovala agentúra DPA.

Zmena, ktorá prinavráti doterajšiu prax zmenenú v roku 2010 dôchodkovou reformou vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, sa dotkne približne 110.000 ľudí. Ide o osoby, ktoré začali pracovať už vo veku 18 alebo 19 rokov.

Z opatrenia, ktoré by malo nadobudnúť účinnosť 1. novembra, budú taktiež profitovať dlhodobo nezamestnaní v preddôchodkovom veku. Za istých okolností budú môcť tiež odísť do penzie predčasne.

Podľa ministerky pre sociálne záležitosti Marisol Tourainovej si zmena vyžiada budúci rok vyššie výdavky zo systému sociálneho zabezpečenia o 1,1 miliardy eur. Do roku 2017 by malo ročné zvýšenie výdavkov na predčasný dôchodok predstavovať tri miliardy eur, ktoré sa získajú z mierneho zvýšenia sociálneho poistenia.

Vláda prezidenta Sarkozyho v roku 2010 zvýšila vek odchodu do dôchodku na 62 rokov.

Francúzsko minie približne 15 percent HDP na zabezpečenie príjmov pre 16 miliónov dôchodcov.

Podľa Tourainovej sa pripravuje aj zmena vypočítavania dôchodku pre matky, ktorým sa bude do obdobia dôchodkového poistenia započítavať dlhší čas ako doteraz.