Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vláda v Zimbabwe predala Číne vyše 20 sloníčat, teraz čelí kritike

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zimbabwianska vláda pritom ignorovala protesty a žiadosti desiatok ochranárskych organizácií, ktoré požadovali zastavenie predaja slonov.

Harare 6. júla (TASR) - Vláda v Zimbabwe predala Číne približne 20 slonov, a to aj napriek protestom ochranárskych organizácií, informovala dnes agentúra AP. Podľa zistení denníka The Telegraph ide o 24 mláďat.

Zimbabwiansky minister životného prostredia Saviour Kasukuwere vyhlásil, že slony na tom "budú lepšie" v čínskych zoologických záhradách, pretože národné parky a príslušné orgány v Zimbabwe nemajú dostatok peňazí na ich ochranu. Podľa ministra ide o primeraný spôsob, ako sa vyrovnať s premnožením slonov. Peniaze, ako dodal, budú použité na boj proti pytliakom.

Medzinárodný fond na ochranu zvierat (IFAW) vyhlásil, že zimbabwianska vláda ignorovala protesty a žiadosti desiatok ochranárskych organizácií, ktoré požadovali zastavenie predaja slonov.

Ochranárom sa nepáči ani spôsob odchytu zvierat - mláďatá odtrhnuté od matiek - a tiež podmienky v čínskych zoologických záhradách, kam smerujú.

Britský denník The Telegraph uviedol, že ide o 24 mláďat vo veku okolo päť rokov. Svedkovia podľa denníka videli na medzinárodnom letisku v Harare okrem slonov aj osem levíčat. Podľa zistení Telegraphu sloníčatá letecky prepravujú do veľkého parku v juhočínskom meste Kanton. Jedno sloníča bolo údajne predané za zhruba 25.000 libier (okolo 35.200 eur).