Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ekonomika a kríza na Ukrajine boli top témy Putinovej tlačovky

Vladimír Putin počas výročnej tlačovej besedy. Foto: TASR/AP

Rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ je ako budovanie nového Berlínskeho múru, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve.

Moskva 18. decembra (TASR) - Aktuálny pád ruského rubľa bol podľa očakávania hlavnou témou dnešnej výročnej tlačovej konferencie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá sa začala v Moskve a potrvá zrejme niekoľko hodín.

"Napriek turbulentným finančným trhom budú celkové príjmy Ruska vyššie než výdavky," vyhlásil Putin, ktorého citovala agentúra Reuters, na úvod tlačovej konferencie.

Súčasná ekonomická situácia je podľa ruského prezidenta vyprovokovaná vonkajšími faktormi, ruská centrálna banka i vláda však prijímajú adekvátne opatrenia.

Momentálna nepriaznivá situácia môže podľa Putina pretrvávať nasledujúce dva roky, zlepšovať sa však môže rýchlejšie.

"Posilnenie rubľa je nevyhnutné," povedal šéf Kremľa a dodal, že ruská centrálna banka nebude bezmyšlienkovite mrhať svojimi rezervami.

Rozširovanie NATO na východ je ako budovanie nového Berlínskeho múru



Rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ je ako budovanie nového Berlínskeho múru, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve.

Pozícia Ruska ohľadne situácie na Ukrajine by mala dať partnerom Moskvy na vedomie, že by mali budovanie tohto múru zastaviť, dodal.

"Situácia na východe Ukrajiny je výsledkom represívnej operácie vedenej Kyjevom," vyhlásil Putin. Zároveň uviedol, že ekonomická blokáda regiónov na východe Ukrajiny zo strany Kyjeva je škodlivá.

"Moskva je pripravená robiť sprostredkovateľa v ukrajinskej kríze v záujme vyriešiť situáciu politickými prostriedkami," uviedol Putin.

Zároveň podotkol, že čokoľvek Rusko podnikne, stretne sa to s kritikou a odporom. "Ruská kríza nie je trestom za pripojenie Krymu k Rusku," vyhlásil.

Ekonomika a kríza na Ukrajine sú podľa očakávania hlavnými témami podujatia, na ktoré sa akreditovalo vyše 1250 novinárov. Ruský prezident začal tlačovú konferenciu ekonomickým bilancovaním a zdôraznil, že ruská centrálna banka musí pokračovať v upevňovaní likvidity rubľa. Nebude však bezmyšlienkovite mrhať svojimi zahraničnými rezervami na podporu rubľa, upozornil.

Ruská ekonomika sa prispôsobí problémom v prípade, že budú pretrvávať, zdôraznil. Nielen centrálna banka je však podľa neho zodpovedná za súčasnú situáciu. Ruská vláda musí podniknúť dodatočné opatrenia v záujme opätovného nastolenia stability, upozornil ruský prezident. "Sú tu výsledky, ale musia sa prijať ďalšie opatrenia," uviedol.

Niektoré kroky by sa dali vykonávať efektívnejšie v záujme podpory stability trhu, citovala Putina agentúra Reuters.

Rusko podľa neho čelí viacerým problémom, súčasná situácia by sa však mala využiť na diverzifikáciu ekonomiky.

Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny



Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny, uviedol dnes na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Kríza na Ukrajine by sa mala vyriešiť čím skôr politickými prostriedkami, nie nátlakom cez ekonomickú blokádu či použitím vojenskej sily.

Putin podľa agentúry Reuters zdôraznil, že všetky jeho kroky sú zamerané na konsolidáciu ruskej spoločnosti. Západné sankcie sú významným faktorom v súčasnej hospodárskej kríze, nie však jediným.

Sankcie Západu sú na 25-30 percent zodpovedné za súčasnú hospodársku krízu v Rusku, uviedol Putin. Obvinil Západ, že sa pokúša o narušenie suverenity Ruska a ukrajinská kríza bola len zámienkou pre tieto kroky Západu. Dôvodom pre kroky Západu podľa neho nebol Krym, ale úsilie "brániť našu nezávislosť a právo na existenciu".

Putin podľa agentúry DPA vyjadril pochopenie pre ruských vojakov bojujúcich na strane separatistov na východe Ukrajiny. "Všetci ľudia, ktorí nasledujú volanie srdca alebo dobrovoľne sa zúčastňujú na nejakom boji - vrátane toho na Ukrajine - nie sú žoldniermi, pretože za to nedostávajú peniaze," povedal ruský prezident.

"Nikto nezastrašuje v Rusku tých, ktorí sú proti politike Moskvy na Ukrajine," vyhlásil Putin.

Obvinil Západ z ďalšieho rozdeľovania Európy rozširovaním NATO smerom na východ po páde Berlínskeho múru. "Boli tu dve vlny rozšírenia (NATO)... Protiraketové obranné systémy pri našich hraniciach. To nie je múr?" podotkol.

"Naši partneri to nezastavili. Rozhodli sa, že sú víťazmi, že sú impériom a všetci ostatní sú vazalmi," dodal Putin.

O bývalom ropnom magnátovi Michailovi Chodorkovskom - jednom z jeho najväčších kritikov - povedal, že má právo angažovať sa v politike ako "hociktorý iný ruský občan". Putin udelil Chodorkovskému milosť vlani; oligarcha strávil za mrežami desať rokov.

Putin podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že Rusko nebude šetriť financiami na zorganizovanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018.