Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vladimír Šiška, obvinený v Česku z korupcie, je na slobode

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Niekdajší námestník ministra práce ČR ponúkal vraj súkromnej firme 100 miliónovú objednávku, ak stiahne svoju sťažnosť na jeho rezort.

Praha 24. októbra (TASR) - Niekdajšieho prvého námestníka českého ministra práce a sociálnych vecí Vladimíra Šišku, ktorý bol od začiatku mesiaca väzobne stíhaný po obvinení z korupcie, v utorok prepustili na slobodu. Štátny zástupca sa totiž už neobáva, že by mohol ovplyvňovať svedkov, vyplýva z dnešných informácií českých elektronických médií.

Hovorca protikorupčnej polície Jaroslav Ibehej pre internetový server iDNES.cz uviedol, že predmetné rozhodnutie vyšetrovanie, ktoré bude pokračovať, žiadnym spôsobom nenaruší.

Podľa vyšetrovateľov ponúkal Šiška firme, ktorá si sťažovala na postup rezortu pri výmene dodávateľa počítačového systému na výplatu sociálnych dávok, inú objednávku za 100 miliónov, ak sťažnosť stiahne z protimonopolného úradu.

Minister práce a sociálnych vecí ČR Jaromír Drábek už 2. októbra, deň po zadržaní Šišku, odvolal svojho dlhoročného spolupracovníka z funkcie svojho prvého námestníka a avizoval aj vlastné vyvodenie politickej zodpovednosti. O 24 hodín neskôr Drábek oznámil, že k 31. októbru rezignuje na svoju funkciu. V zdôvodnení svojho rozhodnutia poukázal na uvalenie väzby na odvolaného prvého námestníka Šišku, s ktorým spolupracoval deväť rokov a nedokázal si predstaviť jeho pochybenie.

Po výpovedi na príslušnom oddelení českej polície 12. októbra však Drábek vyjadril presvedčenie, že Šiška sa žiadneho trestného činu nedopustil.

Spoločne so Šiškom zadržaný riaditeľ odboru informatiky ministerstva Milan Hojer je stíhaný už od prvých októbrových dní na slobode.