Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vládna kríza v Rakúsku: FPÖ možno podporí odvolanie kancelára Kurza

Na archívnej snímke rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Šéf Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Kurz navrhol v pondelok odvolanie Kickla z postu ministra vnútra, na čo všetci ministri z FPÖ oznámili svoj odchod z vlády.

Viedeň 21. mája (TASR) - Po rozpade rakúskej pravicovo-konzervatívnej vládnej koalície zvažuje Slobodná strana Rakúska (FPÖ) možnosť, že sa bude podieľať na zosadení kancelára Sebastiana Kurza.

"Kurz by bol naivný, keby sa domnieval, že my slobodní po jeho (vyjadrení) nedôvery voči nám nemáme nedôveru voči nemu," povedal politik FPÖ Herbert Kickl pre denník Österreich.

Šéf Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Kurz navrhol v pondelok odvolanie Kickla z postu ministra vnútra, na čo všetci ministri z FPÖ oznámili svoj odchod z vlády.

Na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, pravdepodobne v pondelok, by teraz väčšina poslancov mohla vysloviť nedôveru Kurzovi. Ak by k tomu došlo, prezident Alexander Van der Bellen by musel vymenovať nového predsedu vlády, pripomína v správe agentúra DPA.

"Nech sa mimoriadne zasadnutie koná hocikedy: kto dáva dôveru, dostane dôveru. Kto dáva nedôveru, dostane nedôveru," vyhlásil Kickl. Kurz podľa neho ukončil spojenectvo s FPÖ bezdôvodne. "Kurz sa vmanévroval do slepej uličky a možno nerátal s tým, že my slobodní nebudeme všemocne brániť svoje vládne posty, ako to robia iní."

Len niekoľko dní pred dôležitými európskymi voľbami uvrhla Rakúsko do vládnej krízy aféra okolo doterajšieho vicekancelára a šéfa FPÖ Heinza-Christiana Stracheho. Na nahrávke zhotovenej v roku 2017 na ostrove Ibiza, ktorú zverejnili nemecké médiá minulý piatok, Strache diskutuje o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo vtedajších rakúskych voľbách.