Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Vládna strana údajne v druhý deň volieb v Rusku čelí kyberútoku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Jednotné Rusko uviedlo, že čelí tzv. DDoS útoku, ktorého cieľom je znefunkčniť internetové služby prostredníctvom zahltenia.

Moskva 16. marca (TASR) - Vládna strana Jednotné Rusko v sobotu oznámila, že ju postihol masívny kybernetický útok. V Rusku pritom druhým dňom prebiehajú prezidentské voľby, v ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin nemá skutočného súpera.

Jednotné Rusko uviedlo, že čelí tzv. DDoS útoku, ktorého cieľom je znefunkčniť internetové služby prostredníctvom zahltenia. Strana v záujme odvrátenia útoku odstavila všetku svoju digitálnu infraštruktúru, ktorá nie je nevyhnutná pre jej fungovanie. Na eliminácii útoku pracujú aj experti telekomunikačného dozorného úradu Roskomnadzor.

Webové stránky Jednotného Ruska boli v sobotu dopoludnia napriek ohlásenému kyberútoku dostupné. Kto by za ním mohol stáť, nebolo bezprostredne jasné. Podľa ruských úradov došlo už v piatok ku viacerým DDoS útokom na hlasovací systém v Moskve, ktoré sa vraj podarilo úspešne odvrátiť.

Časť ruských voličov môže v prebiehajúcich voľbách hlasovať aj elektronicky, Putin tak podľa zverejnených fotografii urobil už v piatok z Moskvy. Predtým obvinil Ukrajinu, že chce narušiť ruské voľby prostredníctvom sabotáží.

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Putin v nich nemá prakticky žiadneho reálneho súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.