Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vládna strana udelila mladému Kimovi nové funkcie

Delegáti Robotníckej strany Kórey na stredajšom zasadnutí v Pchjongjangu vymenovali mladého Kima do viacerých kľúčových politických funkcií.

Pchjongjang 12. apríla (TASR) - Zjazd vládnucej komunistickej strany Severnej Kórey posilnil postavenie nového vodcu Kim Čong-una v mocenských štruktúrach krajiny.

Delegáti Robotníckej strany Kórey na stredajšom zasadnutí v Pchjongjangu vymenovali mladého Kima do viacerých kľúčových politických funkcií.

Kim Čong-ilov následník dostal titul prvého tajomníka strany, stal sa členom prezídia jej politického byra a predsedom ústrednej vojenskej komisie, oznámila dnes severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Zosnulému vodcovi Kim Čong-ilovi dostal na stredajšom zjazde posmrtne čestný titul večného generálneho tajomníka vládnej strany.

Zjazd sa konal v čase, keď sa komunistický režim pripravuje na vypustenie rakety dlhého doletu s družicou. Pchjongjang tvrdí, že je to súčasť osláv 100. výročia narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, starého otca súčasného vodcu Kim Čong-una.

K štartu rakety, ktorý je v rozpore so sankciami OSN uvalenými na KĽDR, má dôjsť niekedy medzi 12. a 16. aprílom.

Kim Čong-un sa dostal k moci vlani v decembri po smrti svojho otca Kim Čong-ila, ktorý mu pripravil cestu tým, že ho vymenoval na kľúčové vojenské a stranícke posty. Na zjazde štátostrany v septembri 2010 sa mladý Kim stal štvorhviezdičkovým generálom a podpredsedom ústrednej vojenskej komisie. Ihneď po otcovej smrti bol mladý Kim vymenovaný za najvyššieho veliteľa armády.