Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Vládne sily a povstalci dnes zosilnili útoky, mierový plán je ohrozený

Foto: TASR/AP

Najťažšie boje hlásili z centrálneho mesta Homs, kde bezpečnostné sily ostreľovali štvrte ovládané vzbúrencami.

Bejrút 14. apríla (TASR) - Vládne sily a ozbrojení povstalci dnes uskutočnili v Sýrii viaceré útoky, pričom o život prišlo najmenej deväť ľudí. Obnovenie násilia ohrozuje prímerie medzi znepriatelenými stranami sprostredkované OSN.

Najťažšie boje hlásili z centrálneho mesta Homs, kde bezpečnostné sily ostreľovali štvrte ovládané vzbúrencami. Opoziční bojovníci naproti tomu zaútočili raketovými strelami na oblasti kontrolované vládnym režimom. V Aleppe, druhom najväčšom sýrskom meste, vládne sily spustili streľbu na trúchliacich pozostalých počas pohrebu. Povstalci zaútočili na auto s vojakmi v južnej provincii Dará.

Už od štvrtku, keď oficiálne začalo platiť prímerie, sa obe strany obviňujú z jeho porušovania, dnešné správy o použití ťažších zbraní však vážne ohrozujú mierový plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana. Cieľom šesťbodového plánu je ukončiť 13 mesiacov trvajúci konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 9000 obetí.

Bezpečnostná rada OSN má dnes hlasovať o vyslaní prvej vlny vojenských pozorovateľov do Sýrie s cieľom dohliadať na dodržiavanie krehkého prímeria medzi vládnymi a opozičnými silami.