Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vládne sily dobyli významné ropné pole pri meste Dajr az-Zaur

Na snímke zo Sýrskej oficiálnej tlačovej agentúry SANÁ sýrski vojaci a provládni ostreľovači stoja na pickupoch s raketometmi vo východnej sýrskej provincii Dajr az-Zaur 4. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Sýrskej armáde sa v utorok podarilo prelomiť obliehanie mesta Dajr az-Zaur militantmi IS, ktoré trvalo takmer tri roky.

Káhira 9. septembra (TASR) - Sýrske vládne sily prevzali kontrolu nad významným ropným poľom vo východnej časti krajiny, kde vedú boj proti militantom Islamského štátu (IS). Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na sýrske štátne médiá.

Podľa údajov sýrskej agentúry SANA armáda spoločne so spriaznenými polovojenskými oddielmi dobyla ropné pole Tajjam, ktoré sa nachádza južne od mesta Dajr az-Zaur v rovnomennej provincii. Hlásené sú aj "úspešné operácie" proti IS na dôležitej ceste medzi Dajr az-Zaurom a mestom Suchna v provincii Homs.

"Armádne jednotky postupujú smerom k Dajr az-Zauru po tom, ako spôsobili veľké straty teroristom Dáišu," uviedol pre SANA nemenovaný predstaviteľ vládnych síl, pričom použil arabskú skratku staršieho názvu IS.

Sýrskej armáde sa v utorok podarilo prelomiť obliehanie mesta Dajr az-Zaur militantmi IS, ktoré trvalo takmer tri roky. Sunnitskí extrémisti však stále kontrolujú väčšinu územia danej provincie.

Popri úspechoch v provincii Dajr az-Zaur vládne sily dobyli aj päť dedín v provincii Homs, ktoré boli takisto v rukách IS.