Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Egyptské vládne sily majú vraj situáciu na Sinaji úplne pod kontrolou

Presúvanie egyptských tankov do púšte na Sinaji. Foto: TASR/AP Photo

K útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po zavraždení egyptského generálneho prokurátora Hišáma Barakáta v metropole Káhira.

Káhira 2. júla (TASR) - Situácia na severe Sinajského polostrova, kde v stredu pri ozbrojených zrážkach armády a polície s islamskými militantmi zahynulo najmenej 100 ľudí, je údajne stopercentne pod kontrolou vládnych síl. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie egyptskej armády.

K zodpovednosti za stredajšie útoky na viac ako 15 armádnych a policajných stanovíšť sa prihlásila džihádistická skupina Sinajská provincia, ktorá je egyptskou odnožou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Medzi viac ako 100 obeťami stredajších útokov sú vojaci, policajti, civilisti a militanti. Egyptská armáda prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia uviedla, že pri rozličných útokoch džihádistov zahynulo 17 jej príslušníkov.

K útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po zavraždení egyptského generálneho prokurátora Hišáma Barakáta v metropole Káhira.

Sinajská provincia je najaktívnejšou militantnou skupinou na Sinajskom polostrove a oficiálne sa hlási k IS, teda k sunnitskej extrémistickej skupine ovládajúcej rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.