Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vládne sily zabili v Afganistane vysokopostaveného Talibanca

Foto: TASR/AP

Vysokopostavený predstaviteľ islamistického hnutia Taliban a štyria ďalší militanti zahynuli v stredu pri útoku afganských bezpečnostných síl na severovýchode Afganistanu.

Kábul 15. januára (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ islamistického hnutia Taliban a štyria ďalší militanti zahynuli v stredu pri útoku afganských bezpečnostných síl na severovýchode Afganistanu. Napísala o tom dnes agentúra DPA.

"V okrese Tagab zahynulo v stredu päť príslušníkov Talibanu vrátane mullu Šafaka, tieňového viceguvernéra provincie Kápísá," uviedol na Twitteri hovorca afganského ministerstva vnútra.

Taliban vymenúva svojich členov za tzv. guvernérov provincií a okresov, ktorých vládni predstavitelia označujú ako "tieňový Taliban". Takíto tieňoví guvernéri však nemajú nijaký oficiálny štatút.

Podľa afganského ministerstva obrany pri rozličných operáciách vládnych síl v metropole Kábul a v provinciách Kandahár a Badachšán zahynuli v stredu štyria militanti a troch ďalších sa podarilo zadržať.

Povstalci Talibanu v Afganistane a Pakistane bojujú za zvrhnutie ústredných vlád, pretože tam chcú založiť štát s uplatňovaním prísnej formy islamského práva šaría.

Medzinárodné sily na podporu bezpečnosti (ISAF) v Afganistane, nahradila od 1. januára nová operácia Rozhodná podpora (Resolute Support). Tá je zameraná na ďalší výcvik 350.000 afganských vojakov a policajtov, ktorí sú po odchode zahraničných bojových jednotiek zodpovední za bezpečnostnú situáciu v krajine.