Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vládne sily zabili v meste Hamá najmenej 50 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Sýrske sily obkľúčili štvrť Irbín vo štvrtok v skorých ranných hodinách, informovali miestni ľudia s tým, že armáda používa mínomety a tanky pri útokoch na túto štvrť.

Bejrút 3. augusta (TASR) - Sýrske vládne jednotky zabili najmenej 50 ľudí, vrátane 21 členov troch rodín, pri bojoch s povstalcami v meste Hamá. Informovali o tom vo štvrtok aktivisti a obyvatelia.

"Počas bojov armáda prenikla do štvrte Irbín a vykonala razie, počas ktorých zabili členov troch rodín," uviedol obyvateľ Abú Ammar pre agentúru Reuters.

Ďalší obyvateľ povedal, že boje pokračovali a rebeli žiadali o pomoc bojovníkov aj z iných častí mesta.

Sýrske sily obkľúčili štvrť Irbín vo štvrtok v skorých ranných hodinách, informovali miestni ľudia s tým, že armáda používa mínomety a tanky pri útokoch na túto štvrť.

"Nie sme schopní uniknúť a mnoho rodín je uväznených vo svojich domoch," uviedol jeden z obyvateľov.

Pri vzdušnom útoku zahynulo 16 povstalcov z jednej rodiny

Šestnásť povstalcov z jednej rodiny prišlo o život pri útoku sýrskej armádnej helikoptéry na južnej planine Haurán. Ide o strategickú oblasť, spájajúcu Damask s Jordánskom, v ktorej sa v uplynulých dňoch zintenzívnili boje. Informovali o tom dnes opozičné zdroje.

K značným obetiam na strane rebelov došlo po tom, ako bojovníci zaútočili vo štvrtok na armádne stanovište pri meste Busra al-Harír. Hneď nato ich vojaci začali prenasledovať zo vzduchu. Armádne delostrelectvo taktiež ostreľovalo mesto.

Všetci zabití povstalci pochádzali z jednej rodiny Haríriovov, prominentného južného klanu z Busry al-Haríru.

Sýrsky prezident Bašár Asad sa snaží potlačiť 17-mesačné povstanie voči jeho vláde, počas ktorého už prišlo o život viac ako 18.000 ľudí.


Pan Ki-mun zvažuje prítomnosť OSN v Sýrii aj po 20. auguste

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun chce zachovať prítomnosť svetovej organizácie v Sýrii, ak sa Bezpečnostná rada OSN rozhodne ukončiť neozbrojenú pozorovateľskú misiu pred 20. augustom. Informovali o tom vo štvrtok diplomati.

Francúzsky veľvyslanec Gerard Araud, súčasný predseda BR OSN, uviedol, že misia môže pôsobiť aj naďalej, ale za splnenia určitých podmienok vrátane ukončenia násilia.

Ak tieto podmienky bojujúce strany v Sýrii nesplnia, potom je podľa Arauda možné, že 15-členná Rada neobnoví mandát pozorovateľskej misie, keď 20. augusta vyprší.

Araud a ďalší diplomati uviedli, že v istej forme môže OSN zostať v Sýrii prítomná, aby zabezpečovala humanitárnu pomoc civilistom. Podľa informácií OSN potrebujú vzhľadom na pretrvávajúci konflikt pomoc viac ako dva milióny Sýrčanov.